OM doet onderzoek naar Bredase Sinterklaas-crimineel

26 november 2013Leestijd: 1 minuut

Het Openbaar Ministerie (OM) bekijkt of het nog geld tegoed heeft van John Jansen, een veroordeelde crimineel uit Breda die Sinterklaascadeautjes uitdeelt aan arme kinderen, omdat hij naar eigen zeggen miljoenen euro’s in de Staatsloterij heeft gewonnen.

Een woordvoerder van het OM meldt dat wordt uitgezocht of er nog vorderingen op de man openstaan.

Volgens de woordvoerder is het allerminst zeker dat de man ook daadwerkelijk 2,5 miljoen euro heeft gewonnen in de loterij. ‘Voor hetzelfde geld is het crimineel geld.’

Overigens heeft de zaak voor het OM geen topprioriteit, want ‘als hij die 2,5 miljoen heeft gewonnen, dan heeft hij dat nog wel even’, zegt de woordvoerder.

Voedselbank

Een deel van dat vermeende prijzengeld heeft Jansen geschonken aan de voedselbank in Breda. Eigenlijk wilde de veroordeelde crimineel uit de publiciteit blijven, maar hij vertelde zijn verhaal toch aan Omroep Brabant.

Jansen geeft als reden voor zijn vrijgevigheid dat hij zich druk maakt om de armoede in Nederland. En regels zijn volgens hem gemaakt ‘door de rijken voor de rijken’. Spijt van zijn daden heeft hij niet: ‘Ik zou het zo precies weer over doen.’

Bende

John Jansen was leider van de, volgens Elseviers Gerlof Leistra gevreesde Juliet-bende die in de jaren negentig betrokken was bij de smokkel van de productie van de drug ecstasy, handel in hasj en ontvoering en afpersing van andere criminelen.

De uit vijftien leden bestaande bende zou een commando-achtige structuur hebben. Zwaar geweld werd daarbij niet geschuwd: Jansen pleegde gewapende bankovervallen en is daarvoor veroordeeld.