‘Vluchtillegalen’ wijzen voorstel gratis opvang definitief af

28 november 2013Leestijd: 2 minuten

De illegalen die in Amsterdam een half jaar gratis in een voormalige gevangenis mochten verblijven, hebben dat voorstel definitief afgeslagen. Ze vinden de opvanglocatie ‘geen goede plek’.

Dat schrijven de uitgeprocedeerde asielzoekers donderdag in een brief aan burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA).

Nare herinneringen

Woensdag zeiden de illegalen al niet in te stemmen met het plan, maar op verzoek van de burgemeester gingen zij donderdagochtend toch nog even kijken.

De bezichtiging heeft het standpunt van de groep niet kunnen wijzigen. De locatie, een voormalig huis van bewaring, roept te veel nare herinneringen op bij sommige van hen die al eerder in detentie hebben gezeten.

Andere groep

Daarnaast zijn de illegalen het er niet mee eens dat het aanbod niet voor iedereen geldt. De locatie is bedoeld voor de 159 illegalen die bekendstaan als de ‘vluchtkerkgroep’. In de tussentijd is die groep in samenstelling gewijzigd. Sommigen zijn vertrokken of hebben een verblijfsvergunning gekregen, anderen zijn erbij gekomen, zo laat een woordvoerder weten.

De nieuwe vluchtkerkgroep, 220 man sterk, wil dat de gemeente verder zoekt naar een andere locatie en dat die oplossing dan ook voor iedereen geldt.

Geen kans

Maar de kans dat de gemeente Amsterdam met dat verzoek instemt is zeer gering. Burgemeester Van der Laan liet in een interview in Het Parool donderdag weten dat het voor de illegalen het laatste aanbod is.

Als ze de locatie niet goedkeuren, is daarmee hun laatste kans verkeken. Een nieuw aanbod noemt Van der Laan ‘onbespreekbaar’. Donderdagavond komt de burgemeester met een uitgebreide reactie.