‘Ziekenhuizen frauderen massaal met declaraties’

13 mei 2013Leestijd: 1 minuut
'ANP'

Ziekenhuizen declareren elk jaar 3 à 4 miljard euro te veel bij zorgverzekeraars. De declaratiebedragen zijn de afgelopen jaren gegroeid, mede onder invloed van commerciële bureaus die de ziekenhuizen adviseren hun declaraties te ‘optimaliseren’.

Dat meldt De Telegraaf maandag. Ziekenhuizen zouden volgens het dagblad frauderen door te hoge bedragen te rekenen, facturen uit te schrijven voor niet-uitgevoerde behandelingen of nota’s dubbel in dienen. De Nederlandse Zorgautoriteit gaat zorginstellingen die frauderen, beboeten.

Diagnose-behandelcombinaties

Er bedrijven die ziekenhuizen actief benaderen om ‘extra inkomsten te genereren’, schrijft De Telegraaf. Die bedrijfjes zijn gespecialiseerd in het optimaliseren van diagnose-behandelcombinaties (dbc’s), het codesysteem dat zorginstellingen en verzekeraars hanteren om een prijskaartje te hangen aan de behandelingen die patiënten ondergaan.

Door verkeerde codes door te geven, kunnen ziekenhuizen meer geld ontvangen van de verzekeraars. Dit ‘upcoden’ zouden ziekenhuizen in het hele land doen.

Persoonsgebonden budgetten

Niet alleen met dbc’s wordt gefraudeerd, ook de fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb’s), de bijdrage die patiënten de mogelijkheid geeft zelf zorg in te kopen, neemt toe. Zorgverzekeraar CZ zag volgens het Eindhovens Dagblad de fraude met pgb’s in 2012 van 400.000 euro tot 1 miljoen euro toenemen, VGZ met vijftig procent tot 650.000 euro.

Het Openbaar Ministerie onderzoekt op dit moment fraudezaken tot mogelijk tientallen miljoen euro’s, meldt de krant.