De burgemeester van Rijnwaarden, Mark Slinkman (CDA), is de vele onzinverzoeken die zijn gemeente binnenkrijgt helemaal zat. Mensen proberen met vreemde en onmogelijke vragen steeds vaker wat bij te verdienen, omdat gemeenten wettelijk verplicht zijn mensen een dwangsom uit te keren als zij te laat op de verzoeken antwoorden.
De getergde burgemeester heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) een brief geschreven om de uit de hand lopende situatie aan te kaarten.
Dwangsom
Slinkman ziet een groeiend aantal onzinnige brieven voorbijkomen, die volgens hem slechts zijn geschreven in de hoop er geld aan te verdienen.
Zo wilde een vrouw vanaf de Filipijnen alle details weten over de allereerste boete die in Rijnwaarden in 2010 werd uitgeschreven. Als de gemeente op zulke verzoeken niet op tijd reageert, kan de vragensteller volgens de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) een dwangsom eisen.
Proces
Zo kunnen mensen met een ingewikkelde vraag tot wel 1.200 euro verdienen. Daar komen de kosten voor het juridisch proces, dat soms door mensen wordt gestart, nog eens bij.
‘Als we er al in slagen om alle gevraagde stukken op tijd toe te zenden, wordt er beroep ingesteld en moet de gemeente proceskosten vergoeden,’ aldus de burgemeester.
Aanpassing
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten erkent het probleem, dat vrijwel overal in het land voor grote irritatie en onnodige gemeentekosten zorgt.
Een woordvoerder van minister Plasterk laat weten dat hij bezig is de WOB aan te passen, zodat mensen minder makkelijk hun gemeente geld af kunnen troggelen.