Vanwege toegenomen zorgen over antisemitische incidenten in Nederland heeft premier Mark Rutte (VVD) samen met twee ministers een gesprek gehad met Joodse organisaties. De overheid zet ‘alle beschikbare maatregelen in’ om antisemitisme en discriminatie tegen te gaan.
Namens het kabinet deden naast Rutte de ministers Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Lodewijk Asscher (Integratie) mee aan het gesprek op het Catshuis.
Geen plaats voor antisemitisme
De deelnemers aan het gesprek stelden een gezamenlijke verklaring op. ‘Wij verwerpen antisemitisme en elke vorm van discriminatie. In Nederland is daarvoor geen plaats (…) We zijn er met elkaar voor verantwoordelijk dat conflicten die zich elders in de wereld afspelen niet leiden tot oplopende spanningen en conflicten tussen bevolkingsgroepen in onze Nederlandse samenleving.’
Het kabinet belooft ‘alle beschikbare maatregelen te nemen’ om antisemitisme en discriminatie tegen te gaan en minderheidsgroepen te beschermen.
Joodse instellingen zullen extra worden beveiligd, zolang dat nodig is. Het kabinet en de betrokken organisaties zullen oplopende spanningen tussen groepen blijven bespreken.
Daadkracht
Jaap Fransman, voorzitter van het Centraal Joods Overleg, roemt de daadkracht van het kabinet in deze zaak. ‘Nu is heel expliciet gezegd dat het kabinet niet accepteert dat een bevolkingsgroep wordt gediscrimineerd. Dat sterkt ons in ons gevoel van veiligheid.’
De Joodse organisaties maken zich zorgen over een toename van antisemitische incidenten in Nederland. Sommige personen lijken het conflict tussen de Palestijnen en Israël te gebruiken om hun antisemitische gevoelens tot uiting te brengen.
De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) zei vorige week dat vooral in de Joodse gemeenschap meer angst is en dat er geregeld incidenten zijn die met antisemitisme te maken hebben. Ook werden onder meer onlangs tijdens een betoging in Den Haag anti-Joodse leuzen geroepen en droegen de demonstranten zwarte vlaggen van de islamitische terreurbeweging ISIS.
Joodse vertegenwoordigers
Bij het gesprek maandagavond op het Catshuis waren vertegenwoordigers van het CJO (Centraal Joods Overleg), bestaande uit Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK), Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom (NVPJ), Portugees-Israëlitisch Kerkgenootshap (PIK), Joods Maatschappelijk Werk (JMW), Stichting bij Leven & Welzijn (BI&W), Federatie Nederlandse Zionisten (FNZ) en het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI).