Agenten die Poolse veelpleger ‘uitzetten’, dwingen politiek tot nadenken

De agenten die vorige week een Poolse veelpleger op de trein naar Berlijn zetten, gingen hun boekje te buiten. Wel toont hun actie aan dat de wetgeving tegen veelplegers tekortschiet. Tijd dat minister Opstelten in actie komt.

Dat het niet aan agenten is om een veelpleger uit te wijzen, is helder. De politie mag niet voor rechter spelen.

Terecht neemt minister Ivo Opstelten (VVD) van Veiligheid en Justitie afstand van de actie van agenten die afgelopen vrijdag in Almelo een Poolse veelpleger op de trein naar Berlijn zetten en een filmpje van zijn vertrek op Facebook plaatsten.

Enkeltje

Na zijn ontslag uit een fabriek had de 23-jarige Pool in een half jaar tijd 66 inbraken gepleegd. Eerder zou hij hebben gezegd dat hij graag terug wilde naar Polen, maar geen geld had. Dat is moeilijk te geloven. Hoeveel kost een enkeltje met de bus? Leverden die inbraken niets op?

Natuurlijk gaan de agenten met deze actie hun boekje te buiten, maar ze kaarten wel een probleem aan: wat doen we met buitenlandse veelplegers? Komen die in aanmerking voor verplichte opname in een inrichting voor stelselmatige daders? Waarom verklaart de rechter ze niet tot ongewenst vreemdeling?

Vrolijk doorgaan

De overlast van veelplegers is een plaag voor de bevolking en het bedrijfsleven. Waarom wordt niet daadkrachtiger ingegrepen?

Het is aan Opstelten en de Tweede Kamer om, indien nodig, met aanvullende wetgeving te komen. De politie is nu onevenredig veel tijd kwijt met het oppakken van veelplegers die na elke aanhouding vrolijk doorgaan.

Soms is een ‘ludieke’ actie nodig om een discussie op scherp te zetten. Daar zijn de agenten met hun filmpje in geslaagd. De mensen in Almelo en omgeving zullen blij zijn dat ze van deze veelpleger af zijn.

Maar in Nederland lopen er nog veel meer rond. Het woord is nu aan de politiek. Als het tot een effectieve aanpak komt, is de actie niet voor niets geweest.