Nieuwe wet: zorgbehoevende oudere doet vrijwilligerswerk

Ouderen, zieken en gehandicapten gaan als het aan staatssecretaris Martin van Rijn (Volkgezondheid, PvdA) ligt, zelf vrijwilligerswerk doen in ruil voor de zorg die zij krijgen. Ouderen kunnen bijvoorbeeld kinderen voorlezen.

Dat staat in een concept voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015, dat het kabinet naar de Raad van State heeft gestuurd, schrijft De Volkskrant.

Eenzaamheid

Door vrijwilligerswerk te doen kunnen ouderen zelf ook minder eenzaam worden, schrijft Van Rijn. Zij kunnen bijvoorbeeld ‘voorlezen op de voorschoolse opvang voor kinderen met een taalachterstand’.

Gepensioneerden zouden ook kunnen helpen bij bijvoorbeeld de gemeentelijke schuldhulpverlening, als zij vroeger administratief werk hebben gedaan.

Niet verplicht

Het vrijwilligerswerk wordt niet verplicht, maar gemeenten krijgen wel de ruimte om mensen die aanspraak maken op zorg op ‘indringende wijze’ voor te houden dat zij ‘best iets terug mogen doen voor de samenleving’.

Ruim 750.000 mensen krijgen te maken met de nieuwe wet. De wet sluit aan bij andere plannen van het kabinet om het zorgstelsel te versoberen.

AWBZ

Ook de Algemene Wet Bijzondere Zieketekosten (AWBZ) wordt versoberd. Alleen zorg in instellingen valt in de toekomst nog onder die wet.

Wie zorg via de de gemeente krijgt zal voortaan eerst ouders, kinderen, partners of buren moeten inschakelen. Pas als dat niet lukt, komt de overheid in beeld.