Ouderen en andere zorgbehoevenden hoeven geen vrijwilligerswerk te doen ‘in ruil voor zorg’. Een ‘voor-wat-hoort-wat-maatschappij’ zou een ‘belachelijk idee’ zijn.
Dat heeft staatssecretaris Martin van Rijn donderdag gezegd op Radio 1 in reactie op berichtgeving over de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015.
Nooit verplicht
Donderdagochtend schreef de Volkskrant dat Van Rijn in een concept-wetsvoorstel zou opnemen dat ouderen, zieken en gehandicapten anderen moeten helpen in ruil voor de zorg die zij krijgen. Dat is niet waar, zegt Van Rijn, vrijwilligerswerk zal ‘nooit verplicht’ worden.
Wie zorg nodig heeft, krijgt die ‘gewoon’, zegt Van Rijn. Ook mantelzorg zal volgens de staatssecretaris nooit wettelijk verplicht worden.
Isolement
Vrijwilligerswerk is wel ‘waardevol’, aldus de staatssecretaris, die denkt dat ouderen uit hun isolement kunnen worden gehaald door zich in te zetten voor de maatschappij.
In het voorstel dat bij de Raad van State ligt, staat dat gemeenten bij zorgaanvragen moeten onderzoeken of door ‘gebruikmaking van een algemene voorziening of door het verrichten van maatschappelijk nuttige activiteiten’ de zelfredzaamheid of participatie van de hulpbehoevende kan worden verbeterd.