Spekman geeft strijd niet op: illegalenwet moet menselijker

Ondanks eerdere concessies om de nieuwe illegalenwet nog humaner te maken, is het partijbestuur van de PvdA nog altijd niet tevreden. Partijvoorzitter Hans Spekman wil meer basisrechten voor illegalen afdwingen, zoals onderwijs en medische zorg.

Dat schrijft dagblad Trouw.

Dinsdagavond presenteerde Spekman een adviesrapport van een interne werkgroep die de gevolgen van strafbaarstelling van illegaliteit onderzocht.

Onwenselijke gevolgen

Spekman zei dat de gevolgen van het uitdelen van boetes aan illegalen onwenselijk zijn. Hij is bang dat mensen zonder papieren binnen zullen blijven en hun kinderen ook niet meer naar buiten laten gaan.

Ook is de boete volgens Spekman strijdig met het kabinetsvoornemen om mensenhandel aan te pakken. Slachtoffers zullen zich met een boete in het vooruitzicht veel minder snel bij de autoriteiten melden. Ook wil Spekman dat illegale kinderen gewoon naar school moeten kunnen en dat studenten hun studie mogen afmaken en stage mogen lopen in Nederland.

Nog altijd niet tevreden

De werkgroep wil dat de PvdA wijzigingen in de wet gaat afdwingen bij coalitiepartner VVD. Dat de PvdA-ledenraad in mei voor een tweede keer instemde met de illegalenwet, vindt Spekman nog altijd niet genoeg.

De PvdA is erg verdeeld over het voornemen van het kabinet om illegaliteit strafbaar te stellen. De PvdA-leden stemden precies een jaar geleden in met het Regeerakkoord waarin de maatregel is opgenomen. Maar tot grote frustratie van PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom weigert een deel van de PvdA’ers de nieuwe wet zoals die nu op tafel ligt, te accepteren.