‘Thuiszorg gaat toch niet naar gemeenten’

Het kabinet zwakt volgens Haagse bronnen een grote decentralisatie in de thuiszorg af. De verzorging aan huis van ouderen en zieken wordt toch geen verantwoordelijkheid van gemeenten.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) zou toch hebben besloten om ook thuiszorg nog onder de Zorgverzekeringswet te laten vallen, meldt NRC Handelsblad woensdag.

Knip

In de zorgsector waren bezwaren tegen de plannen van Van Rijn om thuiszorg bij gemeenten onder te brengen. Ook in de Eerste Kamer dreigde hij geen meerderheid te krijgen voor zijn hervormingsplannen voor de langdurige zorg.

Omdat thuisverpleging nog wel via zorgverzekeraars zou gaan, maar de zorgtaken, bijvoorbeeld douchen, aankleden en het verzorgen van wonden niet, zou er volgens tegenstanders een rare ‘knip’ worden gemaakt. In de praktijk doen verpleegkundigen namelijk ook zorghandelingen, zoals bijvoorbeeld het aantrekken van steunkousen, daarom zou het onhandig zijn als de budgetten voor verpleging en verzorging op verschillende plekken werden beheerd.

Sociale ondersteuning

Onder meer CDA en ChristenUnie vreesden dat ouderen de dupe zouden worden van de regeling, omdat gemeenten de thuiszorg misschien niet aankonden.

Gemeenten blijven nog wel verantwoordelijk voor dagbesteding en andere ‘sociale ondersteuning’ van langdurig zieken. De gemeenten krijgen door deze aanpassing 2,5 miljard euro minder van het Rijk dan in het Regeerakkoord was afgesproken.