Utrecht krijgt VVD-burgemeester: Jan van Zanen

05 november 2013Leestijd: 1 minuut

Jan van Zanen (VVD) wordt de opvolger van Aleid Wolfsen (PvdA) als burgemeester van Utrecht. Van Zanen kan meteen na Nieuwjaar aan de slag.

Van Zanen is de enige overgebleven kandidaat voor de burgemeesterspositie. Dat maakte het Utrechtse CDA-raadslid Eiko Smid dinsdag bekend namens de vertrouwenscommissie.

VVD’er

VVD’er Jan van Zanen was van 2003 tot en met 2008 partijvoorzitter en is sinds 1 juli 2005 burgemeester van Amstelveen. Hij is geen onbekende van de Utrechtse gemeentepolitiek. Hij zat van 1990 tot 2002 in de gemeenteraad en van 1998 tot 2005 was hij wethouder van Financiën en Economische Zaken.

De voordracht van de raad gaat nu naar minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken (PvdA). Als die akkoord gaat, volgt de officiële benoeming van Van Zanen tot burgervader van de gemeente Utrecht.

Concurrenten

26 kandidaten, waarvan acht (oud-)burgemeesters, stuurden een sollicitatiebrief naar de gemeente Utrecht. De zeventienjarige Hidde van Koningsveld en ook zanger Henk Westbroek kregen eerder al te horen dat zij te weinig bestuurlijke ervaring hadden voor de positie.

De vertrouwenscommissie zocht iemand met een optimistische inborst, die snel kan schakelen en ook het dossier openbare veiligheid goed aankan. De commissie zag het liefst ‘een schaap met vijftig poten’.