Het lijkt er niet op dat het kabinet en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP maandag nog een pensioenakkoord bereiken. D66 en ChristenUnie denken dat het akkoord pas kan komen, als zeker is dat het Woonakkoord door de Eerste Kamer komt.
D66-leider Alexander Pechtold en ChristenUnie-leider Arie Slob zeiden dat maandag voorafgaand aan het overleg met de top van het kabinet over het plan om de pensioenopbouw vanaf 2015 flink te verlagen.
Dossiers
Dinsdag stemt de senaat over het Woonakkoord dat het kabinet ook sloot met D66, ChristenUnie en SGP. ‘We willen zeker weten dat er voor beide dossiers op steun gerekend kan worden,’ zegt Pechtold.
Slob wil ‘even rustig bezien’ hoe dingen lopen. ‘We moeten zien dat we de goede keuzes maken.’
Heffing
PvdA-senator Adri Duivesteijn heeft grote bezwaren bij het akkoord en ook zijn stem is nodig om een meerderheid te behalen. Hij heeft problemen met de heffing van 1,7 miljard euro voor de woningcorporaties.
Zijn D66-collega Roger van Boxtel zegt dat Duivesteijn het kabinet in gevaar brengt. Hij gaat er niet vanuit dat de PvdA’er doorgaat met zijn verzet. ‘Ik ga er toch van uit dat hij niet het risico wil nemen om het kabinet te laten struikelen op alleen de volkshuisvesting,’ zegt Van Boxtel tegen BNR.
Het kabinet wil de pensioenopbouw verlagen van 2,25 naar 1,75 procent van het inkomen. De drie oppositiepartijen vinden dit te ver gaan. Ingewijden zeggen dat de twee kanten elkaar lijken te naderen op 1,875 procent.