Minister Schultz in hoger beroep om snelheidsverhoging A13

11 december 2013Leestijd: 2 minuten

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) gaat bij de Raad van State in beroep tegen de uitspraak ten aanzien van de snelheidsverhoging op de A13 bij Overschie. De minister vindt dat ze bij de verhoging van de maximumsnelheid naar 100 kilometer per uur wel degelijk rekening heeft gehouden met de geldende milieu- en geluidsnormen.

Dat schrijft Schultz in een brief aan de Tweede Kamer.

Snelheidsverhoging

Schultz gaat in beroep op de ‘principiële punten van wetgeving lucht en geluid’. Ze is het niet met de rechtbank eens die drie weken geleden oordeelde dat bij de snelheidsverhoging te weinig rekening is gehouden met de belangen van de omwonenden.

Die zouden meer geluidsoverlast en luchtverontreiniging ondervinden sinds de oude snelheid van 100 kilometer per uur vorig jaar van kracht is.

Schoner

De minister verhoogde in 2012 de snelheid weer naar 100 kilometer per uur omdat auto’s schoner zijn geworden en minder geluid maken.

Op het traject bij Rotterdam werd in 2002 juist de eerste 80-kilometerzone ingesteld. Later namen ook andere steden in de Randstad de 80-wegen op de ring over.

Fijnstof

Maar nu is hetzelfde traject de 80 kilometer per uur ook weer als eerste kwijt. Omwonenden klagen over de fijnstofdeeltjes in de lucht die hun gezondheid ernstige schade toebrengen. Ze hingen witte lakens buiten om te laten zien hoe snel die zwart worden door de luchtvervuiling.

De omwonenden, gesteund door gemeente en milieugroeperingen, hebben aangegeven desnoods tot aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg door te zullen procederen.