Premier Rutte is hoopvol: 2014 wordt jaar van herstel

24 december 2013Leestijd: 2 minuten

Volgend jaar wordt het jaar van herstel voor Nederland. ‘Een jaar waarin de economie heel voorzichtig aantrekt. Een jaar waarin we weer vooruit mogen kijken. Dus in die zin is het een nieuw begin voor Nederland, na een heel moeilijke periode.’

Dat zegt premier Mark Rutte (VVD) dinsdag in een interview met De Telegraaf. Rutte waarschuwt dat pijnlijke maatregelen nog niet verleden tijd zijn.

Spanningen

‘Het zal ook een jaar zijn waarin we, om het herstel te bevorderen, de bezuinigingen en hervormingen verstandig vorm moeten geven. Daar steek ik al mijn energie in,’ zegt Rutte.

De premier maakte duidelijk dat hij de spanningen tussen VVD en PvdA over het Woonakkoord voor lief neemt. PvdA-Eerste Kamerlid Adri Duivesteijn dreigde niet in te stemmen met het akkoord. ‘Ik ga voor het eindresultaat,’ zegt Rutte daarover.

De twijfel van Duivesteijn leidde bijna tot een kabinetscrisis bleek vorige week. Rutte bemoeide zich intensief met de stemming over het Woonakkoord. Hij stuurde vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) op Duivesteijn af. De senator besloot uiteindelijk toch in te stemmen met het akkoord.

Eenzaam

Rutte vertelt verder dat hij bij alle grote dossiers momenten van eenzaamheid meemaakt. Hij denkt daarbij aan de beslissingen die hij heeft moeten nemen over de missies in Kunduz en Mali. ‘Uiteindelijk wordt er dan naar mij gekeken, uiteindelijk moet ik de doorslag geven.’

Een keer per jaar nodigt Rutte zijn voorgangers Piet de Jong, Dries van Agt, Ruud Lubbers, Wim Kok en Jan Peter Balkenende uit voor een gesprek in het Torentje. Zij ‘begrijpen dat deze baan soms heel eenzaam is’.