Het kabinet investeert de komende drie jaar, ondanks de bezuinigingen in de zorg, 32,5 miljoen euro in wetenschappelijk onderzoek naar dementie. Het onderzoek heeft als doel onder meer het ontwikkelen van medicijnen.
Dat melden diverse media donderdag. De investering maakt deel uit van het Deltaplan Dementie dat de komende acht jaar 200 miljoen euro zal kosten.
Kosten
Alzheimerspecialisten voorspellen een ‘nationale ramp’ als er geen werkzaam medicijn tegen de ziekte wordt gevonden. Een kwart miljoen Nederlanders heeft nu te maken met de ziekte van Alzheimer of een aanverwante kwaal, schrijft de Volkskrant.
De kosten van de zorg voor dementie bedragen momenteel zo’n 4 miljard euro en nemen elk jaar toe. Als de tendens niet op tijd wordt gestopt, zullen de kosten in 2025 ongeveer 6,8 miljard euro bedragen.
Storm
Het Deltaplan Dementie wordt voor ruim de helft gefinancierd door het bedrijfsleven. Staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, Volksgezondheid) benadrukt het belang hiervan. ‘Er komt een storm aan, de dijken moeten omhoog en dat lukt de overheid niet in haar eentje.’
Volgens critici blazen specialisten het probleem op en zijn zij slechts uit op meer onderzoeksgeld. ‘Dat verwijt ken ik,’ zegt Van Rijn. ‘Je kunt discussiëren over de omvang van dit vraagstuk, de oorzaak en de genezingsmogelijkheden maar als je dat op een goede manier wilt doen, heb je de dure plicht het serieus te onderzoeken.’