Nederland stemt niet in met een verhoging van de EU-begroting voor dit jaar met 11,2 miljard euro. Die verhoging is volgens de Europese Commissie nodig om het tekort op de begroting te dichten.
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) heeft de Tweede Kamer dinsdag laten weten niet akkoord te gaan met die verhoging.
Fors gat
De Europese begroting voor dit jaar kent een fors gat en de Europese Commissie in Brussel wil dat dichten met een extra bijdrage van EU-lidstaten.
Het kabinet kan daar niet mee akkoord gaan. De Europese Commissie heeft volgens Dijsselbloem ‘geen enkele moeite gedaan om elders binnen de begroting ruimte te vinden’.
‘Blokkerende minderheid’
Nederland kan de budgetverhoging niet in z’n eentje blokkeren, daarvoor is een zogeheten ‘blokkerende minderheid’ van een aantal landen nodig.
Een meerderheid in de Tweede Kamer reageerde vorige week negatief op het verzoek van de Commissie. PVV-leider Geert Wilders vroeg het kabinet of ze daar in Brussel ‘helemaal van de pot gerukt zijn’.
Druk
De lidstaten en het Europees Parlement moeten zich nog uitspreken over het verzoek van eurocommissaris Janusz Lewandowski om de begroting te verhogen.
Onder druk van de lidstaten, die willen besparen, is er flink gesnoeid in de begroting 2013. De Europese Commissie wilde 5 miljard euro meer dan de uiteindelijk besloten 132,8 miljard euro.
Vorig jaar bedroeg het gat in de begroting bijna 9 miljard euro. Na een slepende discussie waren de lidstaten uiteindelijk bereid om bijna 6 miljard bij te passen.