‘Energie-akkoord: Nederland steekt miljarden in windmolens’

Nederland gaat miljarden steken in windmolens op zee en bijna alle kolencentrales worden gesloten. De consument moet deze miljardeninvestering grotendeels vergoeden.

Dat staat in de voorlopige versie van het nationaal energieakkoord tussen energiebedrijven, industrie, milieuorganisaties en werkgevers, meldt De Telegraaf donderdag.

Economie

Het akkoord wordt opgesteld onder leiding van de Sociaal-Economische Raad (SER) op verzoek van de Tweede Kamer, schrijft de krant. Nederland moet op deze manier overstappen op een duurzame energievoorziening.

Tegelijkertijd moet het akkoord de CO2-uitstoot verminderen en de economie stimuleren door bedrijven in de bouw en de techniek werk te bieden.

Energiezuinig

Ingewijden zeggen dat milieuactivisten de overhand hebben gekregen bij de overleggen onder leiding van SER-voorzitter Wiebe Draijer. Vooral de consument zal moeten betalen voor de operatie.

Zo staat er in de voorlopige versie van het akkoord dat er een extra belasting van 6 cent per kubieke meter gas komt. Die kan alleen door burgers met een energiezuinig huis worden teruggevraagd via de belastingaangifte.

Ook wordt het moeilijker een hypotheek te krijgen voor een minder energiezuinig huis en koppelen gemeenten de onroerendezaakbelasting aan de ‘energiezuinigheid’ van een huis.