De verdere stijging van topinkomens in het bedrijfsleven is ‘beschamend’ en ‘moreel onaanvaardbaar’. Volgens SP-leider Emile Roemer is er sprake van een morele crisis in de top van het bedrijfsleven.
Dat zei Roemer in het televisieprogramma WNL op Zondag naar aanleiding van het onderzoek van de Volkskrant waaruit blijkt dat de topsalarissen in het bedrijfsleven vorig jaar zijn gestegen.
Zelfregulering
Werknemers staan op de nul of worden werkloos en bestuurders verhogen hun salaris met 7 procent, zegt Roemer. Het onderzoek toont volgens hem aan dat zelfregulering in de sector niet werkt.
Het totaal inkomen van bestuurders steeg met 7,5 procent naar 1,13 miljard euro. Ziggo-topman Bernard Dijkhuizen voerde de lijst aan met een jaarinkomen van 15,7 miljoen euro. Zijn inkomen viel hoog uit door een groot aandelenpakket dat hij kreeg bij de beursgang van Ziggo.
Werknemer
Roemer hoopt op meer druk uit de samenleving en van werknemers om de stijgende inkomens een halt toe te roepen. Bestuurders moeten niet langer ‘met belachelijke salarissen naar huis gaan’.
Uit het onderzoek blijkt dat topbestuurders gemiddeld negentien keer meer verdienen dan de doorsnee werknemer, tegenover achttien keer vorig jaar. Bij dertig bedrijven is het topinkomen meer dan twintig keer hoger dan op de werkvloer.