D66 wil dat er minder gas wordt opgepompt in Groningen. De oppositiepartij die samen met ChristenUnie en de SGP in oktober een begrotingsakkoord met het kabinet sloot, wil inspraak in het aanstaande kabinetsbesluit over de boringen.
Dat schrijft De Telegraaf zaterdag.
Afspraken
Volgens Pechtold raakt de ‘financiële discussie’ hierover de begrotingsafspraken van de drie oppositiepartijen met het kabinet, die in oktober werden vastgelegd in het Herfstakkoord.
Het heeft geen zin in hoog tempo gas op te blijven pompen, zegt de D66-voorman. ‘Wat er zit, gaat niet verloren. Bovendien is de gasprijs laag, dus krijgen we er minder voor.’
Gevolgen
De gaswinning levert de schatkist jaarlijks miljarden euro’s op. Het beperken van de gaswinning heeft dus grote financiële gevolgen.
In 2013 werd een recordhoeveelheid gas gewonnen. In december vorig jaar bleek uit productiecijfers van de Nederlandse Aardolie Maatschappij dat het gaswinningsbedrijf sinds de jaren zeventig niet meer zoveel aardgas uit de Groningse bodem heeft gehaald als het afgelopen jaar. Zeker 52 miljard kubieke meter aardgas werd gewonnen.
Onder druk
Maar de gaswinning staat ook onder druk. Het is vooralsnog niet duidelijk wat de effecten zijn van boringen op het ontstaan van aardbevingen in de provincie Groningen. Zeker is wel dat vorig jaar 127 bevingen werden gemeten. In 2012 waren dat er nog 80.
Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) laat daar momenteel verschillende onderzoeken naar doen. De ministerraad buigt zich naar verwachting volgende week vrijdag over de kwestie.