Moeten uitgewezen asielzoekers worden teruggestuurd naar ebola-gebied?

Uitgeprocedeerd is uitgeprocedeerd, maar wat nu als in het thuisland van de asielzoeker de ebola-epidemie heerst? De partijen D66, SP en GroenLinks pleiten voor een tijdelijke uitzetstop naar ebola-landen.

Asielrechtadvocaten wrijven al in de handen. Want bij de vele kaarten die ze kunnen spelen om uitzetting van asielzoekers te vertragen, is er nu een nieuwe troef bijgekomen: de ebola-uitbraak.

Want is het wel humaan om uitgeprocedeerde asielzoekers te sturen naar een gebied waar ze het risico lopen besmet te raken met het ebola-virus?

Meten met twee maten

Nee, vinden de asielrechtadvocaten, maar ze krijgen bijval van de politiek. Zo zei D66-Kamerlid Gerard Schouw in het radio-programma De Ochtend het raar te vinden dat het ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies heeft uitgevaardigd voor de landen Sierra Leone, Liberia en Guinee, maar dat het ministerie van Veiligheid en Justitie asielzoekers wel naar die landen stuurt. ‘Dat is meten met twee maten,’ vindt het Kamerlid.

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman noemt het onverantwoord om asielzoekers nu terug te sturen naar de ebolalanden. Schouw en Voortman willen dat Nederland net als België het terugsturen voorlopig opschort.

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken vindt dat elk individueel geval zorgvuldig moet worden beoordeeld om te bekijken of iemand kan worden uitgezet naar een land waar ebola heerst.

Geen aanpassingen

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Fred Teeven (VVD), voelt weinig voor een tijdelijke uitzetstop voor ebolalanden. Teeven liet vorige week al weten dat hij het uitzetbeleid voor de getroffen landen niet zal aanpassen. De VVD’er zei daarbij dat het negatieve reisadvies van Buitenlandse Zaken niet op besmettingsgevaar slaat, maar op de toegenomen sociale onrust, binnenlandse reisbeperkingen, gesloten grensovergangen, geannuleerde vluchten en zeer beperkte medische zorg.

Volgende week in een Kamerdebat willen de drie oppositiepartijen alsnog van de staatssecretaris weten welke risico’s uitgezette asielzoekers precies lopen in ebola-gebieden en of het nog wel verantwoord is deze mensen naar die gebieden terug te sturen.

Liberiaan

Een 31-jarige Liberiaan mocht maandag van de rechter in Den Bosch naar zijn geboorteland worden uitgezet, ondanks het risico op besmetting.

De man had zich met een beroep op het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens (EVRM) verzet tegen uitzetting