Artsen verwijderden teelballen bij vrouwelijke atleten

Artsen in Frankrijk hebben vorig jaar bij vier jonge vrouwelijke atleten mannelijke geslachtsorganen verwijderd zodat ze konden blijven deelnemen aan de vrouwencompetities. De vrouwen zijn genetisch mannelijk door een erfelijke aandoening.

Dat schrijft de Volkskrant zaterdag.

Sportvoordeel

De vrouwen maakten door niet-ingedaalde teelballen te veel testosteron aan. Daardoor hadden ze een oneerlijk sportvoordeel.

De vrouwen waren naar de artsen doorverwezen door de internationale atletiekfederatie IAAF, die voor vrouwelijke atleten een bovengrens voor testosteron hanteert. Te veel testosteron zou leiden tot een oneerlijk sportvoordeel.

Identiteit

De identiteit van de vier vrouwen, afkomstig uit een ontwikkelingsland en familie van elkaar, is niet bekendgemaakt. Wel zouden ze voor ingewijden te traceren zijn.

Deskundigen hebben kritiek op de ingreep, die lijkt te zijn uitgevoerd als vereiste om te mogen sporten. Dat zou tegen de zin zijn van de IAAF.  Ook de uitwendige geslachtsorganen zouden zijn aangepast, wat niet nodig is om te kunnen sporten.

Semenya

Het verhaal had geheim moeten blijven, maar de artsen hebben de medische geschiedenis van de atletes in een vakblad gepubliceerd.

De IAAF stelde de testosteronregel in na de affaire rond de Zuid-Afrikaanse wereldkampioene Caster Semenya. Die kon een jaar niet sporten omdat de atletiekautoriteiten worstelden met haar ambigue geslachtskenmerken.