Gokken op sportwedstrijden is een lucratieve bezigheid voor de georganiseerde misdaad. Jaarlijks wassen criminelen voor zo’n 100 miljard euro aan zwart geld wit via de wedkantoren.
Dat staat in een rapport van het International Center for Sport en Security (ICSS) en de Franse Sorbonne-universiteit.
Corruptie
De onderzoekers namen de afgelopen twee jaar de gokmarkt, fraude, corruptie en matchfixing onder de loep. De uitkomsten stemden nauwelijks tot hoop.
Het rapport spreekt van een ‘last bet’ voor overheden en instanties om de integriteit van de sport te bewaken. Ongeveer 80 procent van de weddenschappen wordt gedaan bij illegale aanbieders.
Beïnvloeding
En hoewel het spel ‘gokken’ heet, houden de criminelen er niet van om de zaken aan het toeval over te laten. Sportwedstrijden worden daarom gemanipuleerd. Dit gebeurt door spelers om te kopen maar ook door bijvoorbeeld sterspelers fysiek uit te schakelen.
De onderzoekers spreken van ‘duizenden’ verdachte wedstrijden, maar dit aantal ligt vermoedelijk hoger omdat er nog altijd een slecht beeld is van ‘gefixte’ wedstrijden.
Heffing
Het probleem speelt vooral in het voetbal, maar matchfixing komt ook voor bij het cricket, tennis, basketbal, badminton en de motorsport.
De voormalige Interpol-bestuurder en huidig voorzitter van ICSS, Chris Eaton, pleit voor een heffing op sportweddenschappen. De opbrengst zou moeten worden gebruikt om de criminele invloed op de internationale sportwereld te bestrijden.