Japan lanceert satelliet om ruimteschroot op te ruimen

Japan lanceert een satelliet met een magnetisch schepnet om rondvliegend ruimtepuin op te ruimen. Aan de satelliet hangt een soort ketting die afval dat in de ruimte zweeft moet aantrekken.

Dat meldt de Britse krant The Guardian. De satelliet met de naam Stars-2 is vrijdagochtend gelanceerd vanaf het eiland Tanegashima.

Visnetten

Onderzoekers van de Kagawa Universiteit ontwikkelden het systeem. De ketting of ‘tether‘ aan de satelliet is gemaakt van ultra-dunne draden van roestvrij staal en aluminium – een Japanse firma gespecialiseerd in het maken van visnetten hielp mee.

Volledig uitgerold is de ketting 300 meter lang en hij genereert zelf elektriciteit, waarmee het de snelheid van zwevend ruimtepuin zou moeten afremmen. Het afval moet zo worden ‘meegetrokken’ door de satelliet en uiteindelijk verbrand.

Dekking

Deskundigen van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA schatten in dat meer dan 21.000 stukken afval met een diameter groter dan 10 cm in de ruimte rondvliegen en meer dan 500.000 objecten met een diameter van meer dan 1 centimeter.

Een Chinese test met anti-satellietraketten (zie video) zorgde in 2007 in één keer voor 900 nieuwe stukken ruimtepuin rond de aarde, een Russische satellietbotsing (zie video) voegde daar twee jaar later nog eens 2.000 stukken aan toe volgens de NASA.

Ruimtepuin kan gevaarlijk zijn. Energie die vrijkomt met een botsing met ruimtepuin kan enorme schade toebrengen aan bijvoorbeeld ruimtevaartsstations.

De Nederlandse astronaut André Kuipers moest twee jaar geleden dekking zoeken omdat Russisch ruimteschroot rakelings langs ruimtestation ISS zweefde, waar hij zat. De afstand tussen het station en het puin was berekend op 23 kilometer, maar dat bleek uiteindelijk 15 kilometer te zijn.

Volg Anna Vossers op Twitter