Handige tips: wanneer een fooi en wanneer niet?

Niet alleen in restaurants worden fooien verwacht. Foto: WikiCommons

De Verenigde Staten is een land van tips – fooien dus. Niet alleen in restaurants wordt van klanten verwacht dat ze een royale fooi geven.

In Nederland ligt de hoogte van een fooi meer aan de kwaliteit en de service van een restaurant dan in Amerika. Omdat de lonen in bijvoorbeeld de horeca laag zijn, zijn obers grotendeels afhankelijk van fooien. De informele regel is dat 15 procent van de rekening in een restaurant de minimale fooi is: een lagere tip kan worden opgevat als een belediging!

Service-economie
Het is even wennen, maar niet alleen in restaurants worden fooien verwacht. Eigenlijk alle services die één specifiek persoon aanbiedt, komen in aanmerking voor een fooi.

De taxichauffeur (deeldiensten als Uber en Lyft uitgezonderd) rekent op minimaal 10 procent fooi. Een kapper krijgt vaak zelfs 20 procent. In een bar geven Amerikanen tips aan de barman of -vrouw: gewoonlijk 1 dollar per drankje. Hetzelfde geldt voor de man of vrouw die uw koffer naar uw kamer vervoert in een hotel of op het vliegveld.

De lijst is eindeloos. Een korte selectie:

  • Ober in restaurant: 15 procent van de rekening
  • Barman: 1 dollar per drankje
  • Garderobe: 1 dollar per jas
  • Valet parking: 2 dollar voor het ophalen en wegbrengen van uw auto
  • Taxi: 10-15 procent
  • Bezorger van eten (bijvoorbeeld pizza): 10 procent
  • Kapper: 15-20 procent
  • Schoonheidsspecialist: 15 procent
  • Hotelbediende: 1 dollar per koffer
  • Schoonmaker hotel: 2 tot 5 dollar
  • Koffiebar: niet verplicht
  • Benzinestation: niet verplicht

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!