De Universiteit van Texas in Austin heeft drie standbeelden uit de tijd van de Confederatie verwijderd van zijn campus. De standbeelden staan symbool voor ‘witte suprematie’, verklaart de universiteit, en zijn weggehaald om gewelddadige confrontaties te voorkomen.
De Universiteit van Texas vreest taferelen zoals die Charlottesville twee weken geleden. Extreemrechtse protesten tegen de verwijdering van het standbeeld van de Confederatie-generaal Robert E. Lee liepen daar volledig uit de hand, toen een man in een auto inreed op tegendemonstranten. Daarbij overleed de 32-jarige Heather Heyer.
‘Symbolen van neonazisme’
‘De vreselijke uitingen van haat vorige week bij de Universiteit van Virginia en in Charlottesville laten zien – nu meer dan ooit – dat symbolen van de Confederatie nu symbolen zijn geworden van moderne witte suprematie en neonazisme,’ laat Greg Fenves, de directeur van de Universiteit van Texas, weten in een verklaring.
Volgens onze bloggers
Afshin Ellian: ‘Stop de oorlog tegen Amerikaanse standbeelden’
De standbeelden in kwestie ‘vertegenwoordigen de onderwerping van Afro-Amerikanen,’ aldus de universiteitsdirecteur. Het gaat om standbeelden van Lee, Albert Sidney Johnston – een andere generaal, en generaal John Reagan. Ze worden verplaatst naar het Briscoe Center for American History, en blijven toegankelijk voor academische doeleinden, aldus Fenves.
’s Nachts weggehaald
De universiteit kondigde de verwijdering van de standbeelden zondagavond net voor middernacht aan, en in de nacht van zondag op maandag werden ze direct verwijderd. Dat gebeurde ’s nachts om confrontaties en geweld te voorkomen, aldus de een veiligheidsvertegenwoordiger van de Universiteit van Texas in Austin.
Na het geweld in Charlottesville strijden verschillende Amerikaanse steden tegen de symbolen van de Confederatie. Het gaat onder meer om Baltimore, waar vorige week vier Confederatie-monumenten werden weggehaald, en Birmingham (Alabama), waar de burgemeester vorige week verklaarde een Confederatie-monument weg te gaan halen. Ook Duke University in Durham, North Carolina, verwijderde een standbeeld van de omstreden generaal Lee van zijn campus.