Gevolgen van speech Trump: EU, China en Rusland één

Trump - bron:AFP

Amerika gaat zich onder de Amerikaanse president Donald Trump harder opstellen tegen Iran. Geen verrassing: hij had zich tijdens de campagne al uitgesproken tegen het nucleaire akkoord van de toenmalige man in het Witte Huis, Barack Obama.

In een toespraak zei Trump vrijdag het nucleaire akkoord met Iran niet te willen certificeren. Dat betekent dat Iran zich in zijn ogen niet aan de afspraken houdt, maar niet het onmiddellijke einde van het akkoord, waarover zo lang werd onderhandeld. Trump moet elke drie maanden opnieuw zijn handtekening onder het akkoord zetten. Het Congres krijgt nu zestig dagen de tijd om te besluiten of weer sancties worden opgelegd.

Volgens de Amerikaanse president hielden de Iraniërs zich niet aan de voorwaarden. Hij wees erop dat het land tot twee keer toe meer zogeheten zwaar water (dideuteriumoxide) op voorraad had dan in de overeenkomst is afgesproken. Die stof kan worden gebruikt bij de productie van plutonium.

Reactie Iran, Saudi-Arabië en Israël

Iran reageert, zoals verwacht, nijdig op de verklaring van het Witte Huis. Volgens de Iraanse president Hassan Rouhani zat de speech vol ‘gescheld en ongefundeerde beschuldigingen’.  Waar ze in Teheran ook boos over zijn is dat de machtige Iraanse Revolutionaire Garde, steunpilaar van het islamitisch-theocratische regime en de economie, onder nieuwe sancties gaat vallen. Eveneens voorspelbaar is de reactie van Saudi-Arabië, dé aartsvijand van Iran in het Midden-Oosten, en Israël.

Premier Benjamin Netanyahu feliciteerde Trump: ‘Hij confronteerde op moedige wijze het terroristische Iraanse regime en creëerde een mogelijkheid om deze slechte deal te repareren en de Iraanse agressie terug te dringen.’ Iran steunt niet alleen de Syrische president Bashar al-Assad, maar ook terreurbeweging Hezbollah. Die heeft het op Israël gemunt.

Rusland laakt ‘agressieve’ koers

De EU, ook partij in het akkoord met Iran, zegt bij monde van buitenlandcoördinator Federica Mogherini dat Trump de deal niet kan stoppen. ‘De president van Amerika heeft veel macht, maar hierover niet. De Iran-deal is niet van één land. Het is een multilaterale overeenkomst die na twaalf jaar intensief onderhandelen tot stand kwam en unaniem in een VN-resolutie is onderschreven,’ zegt de Italiaanse.

Rusland laakt de ‘agressieve’ koers van de Verenigde Staten. Volgens Moskou is er geen mogelijkheid om terug te keren naar sancties tegen Iran. China riep Amerika eerder vandaag al op de deal te respecteren. Daarmee heeft de toespraak van Trump meteen een groot gevolg: dat de EU, China en Rusland eensgezind zijn en dat zij lijnrecht tegenover de Verenigde Staten staan.

Blijf op de hoogte met de Amerika-nieuwsbrief! Abonneer hier>