De terugkeer van de Amerikaanse ex-president Barack Obama op het politieke toneel gaat niet ongemerkt voorbij. Hij voerde niet alleen campagne voor twee Democratische politici, maar sneerde ook naar Donald Trump – zonder zijn opvolger bij naam te noemen.
Obama is nog altijd populair bij het progressieve deel van de Amerikaanse kiezers. Het publiek onthaalde hem met luid gejuich. Dat kunnen de Democratische kandidaten voor het gouverneurschap in de staten New Jersey en Virginia, respectievelijk Phil Murphy en Ralph Northam, goed gebruiken in de strijd tegen hun Republikeinse rivalen.
De verkiezingen zijn volgende maand, precies een jaar na de presidentsverkiezingen. De stembusgang wordt op nationaal niveau nauwlettend in de gaten gehouden, aangezien het ook een test is hoe het ervoor staat met de populariteit van Trump.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Politiek getinte toespraak
Het was de eerste keer sinds zijn aftreden dat de voormalige president in het openbaar een politiek getinte toespraak hield. Zonder de naam van de huidige president Donald Trump te noemen, zei Obama dat kiezers in New Jersey ‘de kans hebben om de politiek van angst en verdeeldheid een halt toe te roepen door op Phil Murphy te stemmen’.
Als Murphy wordt gekozen, vervangt hij de omstreden Republikein Chris Christie. ‘De wereld rekent erop dat Amerika de zaken voor elkaar heeft,’ zei Obama tijdens een twintig minuten durende speech in het Robert Treat Hotel. ‘We dachten dat we een deel van het beleid dat we nu zien achter ons hadden gelaten. Sommigen kijken vijftig jaar terug in de tijd. Maar dit is de 21ste eeuw, niet de negentiende.’
Meer nieuws en achtergronden over Amerika: lang genegeerd, nu onmisbaar: de vicepresident. Mike Pence is de stille kracht van Donald Trump, schrijft Koen Petersen >
Angst en haat
Hij refereerde ook nog even aan de gebeurtenissen in Charlottesville, waar in augustus rechts-extremisten botsten met linkse tegenbetogers. Daarna, zei Obama, ‘keerden de Amerikanen zich af van angst en haat. (…) We komen dit te boven door te leren van het verleden’.
Hij riep de kiezers in New Jersey en Virginia op om ook echt te gaan stemmen: ‘Tijdens presidentsverkiezingen gaan Democraten wel naar de stembus, maar in de tussenliggende jaren vallen jullie in slaap. Als Democraten nu wél gaan stemmen, is de eerste stap naar een verenigde Democratische Partij gezet.’ Zijn bekende campagneleus Yes we can uit 2008, het jaar van zijn eerste succesvolle campagne, klonk ook nu.