Op 29 januari is de nieuwe ambassade van de Verenigde Staten in gebruik genomen, in Wassenaar, na 60 jaar in Den Haag te hebben gestaan. Het enorme complex spreekt tot de verbeelding. Wat is er allemaal te zien achter dat hoge stalen hek? Elsevier Weekblad kreeg een rondleiding.
Ontwerp in Nederlandse traditie: baksteen, water en inheemse bomen
Galerij van buitenfoto’s: klik op de foto om verder te gaan.
Ode aan Nederlandse cultuur: tulpen, Delfts blauw en Nederlandse kunst
Galerij van binnenfoto’s: klik op de foto om verder te gaan.
Duurzaam volgens internationale regels
Alle ambassades van de Verenigde Staten worden gebouwd met het LEED- keurmerk als leidraad. LEED staat voor Leadership in Energy and Environmental Design, oftewel: ‘Leiderschap in Energie- en Omgevingsontwerp’. Het LEED-keurmerk bestaat uit vier niveaus (brons tot en met platina). Door aan bepaalde eisen te voldoen, kan een ambassade een niveau stijgen. De ambassades moeten minimaal aan de eisen voor brons voldoen. De ambassade in Wassenaar heeft een zilveren keurmerk, maar is op weg naar een gouden status.
Hoe reageert de buurt op hun nieuwe buurman?Lees het hier.
In en rond het gebouw is een reeks maatregelen getroffen om de ambassade zo duurzaam mogelijk te maken. Zo is er een Tree Protection Plan (‘boombeschermingsplan’) opgesteld voor de bouw, en zijn de oorspronkelijke bomen na de bouw teruggeplaatst. Veel bouwmaterialen, zoals verf, vloerbedekking en lijm, zijn volledig duurzaam. Daarnaast is gestreefd naar zo min mogelijk afval bij de bouw. Het afval dat er was, is waar mogelijk gerecycled.
Meld je hier gratis aan voor de Amerika Update, de wekelijkse nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen over de Verenigde Staten. Elke vrijdag in je mailbox.
Water van de gootstenen in het gebouw stroomt naar de vijver en wordt na zuivering gebruikt om de beplanting mee te irrigeren. De temperatuur in het gebouw wordt deels geregeld met grondwaterbronnen, wat leidt tot 30 procent minder energieverbruik.