Een historische bijeenkomst was het, de top tussen de leiders van Noord-Korea en de Verenigde Staten vorige week dinsdag. Er zijn grote beloften gedaan: zo zou Kim Jong-un hebben toegezegd te zullen werken aan ‘volledige ontwapening van het Koreaanse schiereiland’ in ruil voor ‘veiligheidsgaranties en een verbeterde diplomatieke relatie’. Welke stappen hebben Kim Jong-un en Donald Trump sindsdien gezet?
1. Militaire oefeningen van de baan
De Verenigde Staten en Zuid-Korea schrappen per augustus hun gezamenlijke militaire oefeningen op het schiereiland. De twee landen houden periodiek legeroefeningen. Afgelopen jaar deden aan een dergelijke oefening 17.500 Amerikaanse en 50.000 Zuid-Koreaanse soldaten mee.
De Japanse minister van Defensie Itsunori Onodera zei vorige week dat hij het oneens is met het besluit om te stoppen met deze oefeningen. Volgens hem zijn de trainingen ‘van vitaal belang’ voor de veiligheid in Oost-Azië.
Direct na de top werd al duidelijk dat het voornemen om de oefeningen te staken, vooral tot stand kwam omdat ze volgens Trump ‘duur en provocatief’ zijn. Noord-Korea ziet de militaire oefeningen als een bedreiging. Trump wil op de lange termijn ook alle militaire troepen in Zuid-Korea, meer dan 30.000 soldaten, terugtrekken.
Lees ook het commentaar van Robbert de Witt: Gesomber uitkomst ontmoeting Kim-Trump erg voorbarig
2. Repatriëren Amerikaanse militairen
De laatste ontwikkeling is een zet van Noord-Korea, dat gisteren de stoffelijke overschotten van tweehonderd Amerikaanse militairen uit de Koreaanse Oorlog heeft teruggegeven. Dat liet Trump na afloop weten.
‘We hebben onze gesneuvelde helden teruggekregen. De stoffelijke overschotten zijn vandaag teruggestuurd, tweehonderd al,’ zei Trump tegen een menigte tijdens een bijeenkomst in de staat Minnesota. Het ministerie van Defensie heeft dat nog niet officieel bevestigd.
Amerikaanse overheidsfunctionarissen zeiden dinsdag dat Noord-Korea de komende dagen de stoffelijke overschotten van een aanzienlijk aantal personen zou overdragen aan het opperbevel van de Verenigde Naties in Zuid-Korea en dat ze zouden worden overgebracht naar luchtmachtbasis Hickam in Hawaï.
Zijn eigen onderdanen weten niet eens of hij kinderen heeft en ook voor de buitenwereld is hij een mysterie. Het geheime leven van Kim Jong-un
3. Economische sancties blijven van kracht
Waaraan voorlopig niets verandert, zijn de economische sancties tegen Noord-Korea. Die worden pas opgeheven als ‘complete ontwapening’ is voltooid. Noord-Korea hoeft niet te verwachten dat de Verenigde Staten de sancties stapsgewijs afbouwen. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo vorige week woensdag op een persconferentie in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Over het afbouwen van de sancties ontstond verwarring nadat in Noord-Koreaanse staatsmedia was gesuggereerd dat de Amerikaanse president akkoord zou zijn met een stapsgewijs afbouwen. Onzin, zei Pompeo. Trump is volgens hem ‘ontzettend duidelijk’ geweest dat daarvan geen sprake zal zijn.
4. China versoepelt sancties wel
China lijkt sancties tegen Noord-Korea wel iets te versoepelen na het bezoek deze week van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap gebeurt dat op het gebied van luchtvaart en toerisme. China had al eerder gepleit voor een versoepeling van de sancties.
Kim was dinsdag op bezoek bij de Chinese president Xi Jinping. Yonhap meldde donderdag dat onder meer een nieuwe directe luchtverbinding wordt geopend tussen Pyongyang en de Chinese stad Xian. Dat is deels symbolisch, omdat dat ook de geboorteplaats is van Xi.
Meld je hier gratis aan voor de Amerika Update, de wekelijkse nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen over de Verenigde Staten. Elke vrijdag in je mailbox.
5. Vervolgbezoeken
Naar aanleiding van de top staan heel wat bezoeken op de agenda. Zo gaan Trump en Kim bij elkaar langs in eigen land, al zijn hiervoor nog geen data vastgelegd. Ook wil Kim graag de Japanse premier Shinzo Abe ontmoeten. Abe stemde daarmee in en mogelijk treffen de twee leiders elkaar al in augustus.
De Russische president Vladimir Poetin heeft de Noord-Koreaanse leider inmiddels ook uitgenodigd om bij hem langs te komen. Kim heeft daar nog niet op gereageerd.
6. Ontwapening
Harde afspraken zijn nog niet gemaakt, maar Washington wil dat voor de afloop van Trumps eerste ambtstermijn in 2021 grote stappen worden gezet op het gebied van ontwapening, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo vorige week. ‘We hopen dat te bereiken in de komende twee tot tweeënhalf jaar.’
In mei ontmantelde Noord-Korea al de locatie Punggye-ri voor nucleaire proeven. Ten overstaan van buitenlandse journalisten zijn drie tunnels en een aantal wachttorens opgeblazen, diep in de bergen van het afgelegen noordoosten van het land. Het regime had geen officiële buitenlandse waarnemers uitgenodigd bij de ontmanteling.