De Amerikaanse president Donald Trump heeft geen deal gesloten met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un omdat deze erop stond dat alle sancties tegen zijn land worden afgeschaft. Hiertegenover stelde hij geen duidelijke tegenprestaties. De top in Hanoi is voortijdig beëindigd.
Op het laatste moment is donderdagmiddag een lunch van Kim met Trump afgezegd en de ‘gezamenlijke ondertekening van een slotverklaring’ van de agenda geschrapt. Vervolgens reden de leiders met hun konvooi auto’s het terrein van het Sofitel Metropole Hotel af.
Trump zei na afloop tijdens een persconferentie dat de tijd die de leiders samen hadden doorgebracht ‘productief’ was, maar dat zijn minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo het geen goed idee vond om een gezamenlijke verklaring te ondertekenen. ‘We hebben de hele dag doorgebracht met Kim Jong-un, zei Trump. ‘Hij is nogal een figuur, onze band is zeer sterk. Maar er lagen wat opties op tafel en dit keer besloten we daar niet in mee te gaan. We gaan zien hoe dat uitpakt. Maar het waren twee interessante dagen. (…) Maar soms moet je weglopen. Dit was zo’n geval.’
Zijn eigen onderdanen weten niet eens of hij kinderen heeft en ook voor de buitenwereld is hij een mysterie. Het geheime leven van Kim Jong-un
Het struikelblok bij de onderhandelingen waren de sancties tegen Noord-Korea. Daar wilde de Noord-Koreaanse leider vanaf. ‘Dat kunnen wij niet doen,’ aldus Trump. ‘Ze waren bereid om op veel gebieden nucleair te ontmantelen, maar we konden in ruil daarvoor niet alle sancties opheffen.’ Volgens de president blijven de twee samenwerken. Kim zou hem hebben beloofd om geen nucleaire testen uit te voeren. ‘Ik vertrouw hem en geloof hem op zijn woord. Ik denk dat het waar is. En in de tussentijd blijven we praten.’ De Noord-Koreaanse leider zou volgens Trump verbaasd zijn geweest over wat de Amerikanen allemaal wisten over zijn land.
Trump hád naar eigen zeggen een deal kunnen sluiten, maar dan had hij moeten instemmen met een voorstel waar hij niet achter stond. ‘We willen de juiste beslissing nemen.’ De leiders hebben het volgens Trump niet over een derde top gehad.
Artikel gaat verder onder de tweet:
"The next meeting might not be for a long time"
Donald Trump finishes his press conference in Vietnam after talks with Kim Jong-un broke down
The US refused North Korean demands for sanctions relief#Hanoisummit latest: https://t.co/CbibiArgBi pic.twitter.com/JnR4zNL0qy
— BBC News (World) (@BBCWorld) February 28, 2019
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De top in de Vietnamese hoofdstad Hanoi was de tweede ontmoeting tussen de twee leiders. In juni vorig jaar was de eerste in Singapore. Ook die werd afgesloten zonder concrete afspraken, maar Kim beloofde te werken aan nucleaire ontwapening. In ruil daarvoor moest het land uiteindelijk de kans krijgen om normale internationale relaties, inclusief handelsrelaties, aan te gaan.
Kim wil tijdrekken
Het is onduidelijk hoe het nu verdergaat met het nucleaire arsenaal van Noord-Korea. Mogelijk liggen nieuwe nucleaire spanningen op de loer.
‘Alleen als de Verenigde Staten hun belofte tegenover de wereld niet nakomen, het geduld van onze mensen verkeerd inschatten, ons eenzijdig dwingen iets te doen, en doorgaan met sancties en het uitoefenen van druk op onze Republiek, hebben we geen andere keuze dan met tegenzin te zoeken naar een nieuwe manier om de soevereiniteit en belangen van ons land te verdedigen en vrede en stabiliteit op het Koreaanse schiereiland te waarborgen,’ zei Kim dit jaar tijdens zijn Nieuwjaarstoespraak.
Dit stuk over Noord-Korea mag u niet missen:
Op zoek naar antwoorden in het rijk van Kim Jong-un
Het regime in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang lijdt onder de economische achteruitgang en de sancties tegen het land. Maar zonder kernwapens vreest het regime zich niet te kunnen verdedigen. Hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden Remco Breuker vertelde eerder aan Elsevier Weekblad dat hij niet verwacht dat Kim ooit afstand zal doen van zijn kernwapens.
‘Kijk, de landen hebben wezenlijk andere ideeën over waar we naartoe moeten. Noord-Korea heeft maar één belang en dat is het in stand houden van de status quo. Tijdrekken, handhaven. Ze zouden wel gek zijn om hun kernwapens op te geven, dan kun je erop rekenen dat Amerika vroeg of laat aanvalt. Want Washington vertrouwt het Noord-Koreaanse regime nu eenmaal niet. Ik ken niet één analist die verwacht dat Noord-Korea op enig moment afstand van haar kernwapens neemt. Ik eet echt m’n pet op als dat gebeurt.’
Zuid-Korea teleurgesteld
Op de Zuid-Koreaanse beurs kelderden de aandelenkoersen onmiddellijk toen het nieuws uit Hanoi bekend werd. De Zuid-Koreaanse regering liet weten dat ze de uitslag betreurt, maar dat beide kanten ‘meer waardevolle vooruitgang hebben geboekt dan ooit’. Trumps wil de dialoog voortzetten en dat vergroot volgens Seoel de kans op een volgende ontmoeting tussen de leiders.
Noord-Korea heeft nog niet op de gebeurtenissen gereageerd. Kim kan in elk geval nog niet terugkeren naar huis, omdat zijn gepantserde trein voor onderhoud in China is. Omdat de vervroegde afloop van de top niet was voorzien, is de trein nog niet gereed. Hij begint daarom op vrijdag een tweedaags staatsbezoek aan Vietnam, liet het Vietnamese ministerie van Buitenlandse Zaken weten. De Amerikaanse president is al vertrokken met zijn presidentiële vliegtuig Air Force One.