In 2017 is het honderd jaar geleden dat president John F. Kennedy werd geboren. Deze mijlpaal vormde één van de aanleidingen voor Alex Krijger om JFK: idealist zonder illusies te schrijven.
De biografie beschrijft het leven van de 35e Amerikaanse president en de visie die Kennedy ontwikkelde op politiek leiderschap. Deze visie werd volgens Krijger nogal beïnvloed door de gebeurtenissen rond de Tweede Wereldoorlog. Kennedy leerde toen hoe kwetsbaar een democratie kan zijn als er niet constant wordt nagedacht over vitalisering en aanpassing.
Alex Krijger is historicus, gespecialiseerd in de Amerikaanse geschiedenis en is werkzaam in het internationale bedrijfsleven. Daarnaast is hij onder meer vicevoorzitter van de Atlantische Commissie in Nederland en bestuurslid van de Martin Luther King Foundation.
‘Het vernieuwen, versterken en verdedigen van de democratie was volgens Kennedy niet zozeer een kwestie van hervormen van allerlei structuren, maar vooral het hebben van de juiste leiders,’ verduidelijkt Krijger. ‘Kennedy werd president in een periode waarin mensen steeds meer de neiging hadden terug te kijken naar een verleden – de jaren vijftig – waarin het de Verenigde Staten erg voor de wind ging.’ Krijger: ‘Kennedy wilde juist ook naar vóren kijken. Niet vanuit een naïeve gedachte, maar om mensen te mobiliseren met visie en idealen en hoop te bieden op een betere toekomst. Daarbij wilde hij ook vooral jonge generaties inspireren.’
Keerzijde
JFK: idealist zonder illusies belicht ook de donkere kanten van het leven van de jonge president. ‘Kennedy was het toonbeeld van moed en inspirerend leiderschap, maar was hij ook een gecompliceerd persoon. Bovendien had hij veel buitenechtelijke affaires die hem chantabel maakten.’
Het is volgens Krijger daarom nog maar de vraag of Kennedy een tweede termijn succesvol had kunnen volbrengen. Toch blijft Kennedy ondanks zijn schaduwzijde nog altijd een inspiratiebron en een veelvuldig gebruikt referentiepunt voor charismatische en energieke politieke leiders.
Daarbij denkt Krijger dat Kennedy’s boodschap van toekomstgerichtheid en zijn pleidooi voor vitalisering van de democratie weer helemaal actueel is. Ook in Nederland ziet de auteur ruimte voor een politieke centrumbeweging die zich laat inspireren door het geestelijk erfgoed van Kennedy. ‘Een beweging met een duidelijk eigen verhaal die zich hardmaakt voor de zorgen van de mensen in ons land. En die de verschillende bubbels in onze maatschappij met elkaar weet te verbinden.’ Volgens Krijger is de tijd er rijp voor.