Hoe de invloed van radicaal-linkse Democraten slinkt

05 augustus 2024Leestijd: 2 minuten
Congreslid Alexandria Ocasio-Cortez. Beeld: Lev Radin/Sipa USA

Bij de voorverkiezingen hebben radicale Congres-kandidaten grote moeite om kiezers te overtuigen. En presidentskandidaat Kamala Harris wil een gematigde running mate, schrijft Victor Pak.

Het had wat weg van een koortsdroom. Vol vuur verdedigde het uiterst linkse Congreslid Alexandria Ocasio-Cortez op 19 juli Joe Biden, in de hoop dat hij niet zou vertrekken als presidentskandidaat. In een live-video op Instagram hekelde ze dat Biden door anonieme partijgenoten werd zwartgemaakt. Ook voorspelde ze dat het dumpen van Biden voor ellende zou zorgen voor de Democraten.

Toch ging de latere leiderschapswissel verbazingwekkend soepel. Kamala Harris kon geen beter begin van haar presidentscampagne wensen. Niet eerder haalde een kandidaat zo veel geld op in één maand: 300 miljoen euro. Donald Trump kreeg in dezelfde periode met zo’n 120 miljoen euro nog niet de helft.

Ocasio-Cortez was niet de enige die zich misrekende als het gaat om de opvolging van Biden. Maar de 81-jarige president geldt bij de Democraten als gematigd. Waarom bleef het linkse Congreslid dan tot het laatste moment achter hem staan?

Radicalen hebben het moeilijk

Dat komt vooral door de tanende macht van de radicale groep Democraten waartoe Ocasio-Cortez behoort, die The Squad wordt genoemd. Dit jaar trekt die veel aandacht met zeer pro-Palestijnse opvattingen en, soms, antisemitisme. Daarvan blijken zelfs kiezers in linkse districten niet gediend. Eind juni verloor Jamaal Bowman in New York de voorverkiezingen van een gematigde Democraat. Bowman, die Israël beticht van genocide in Gaza, verdwijnt zo uit het Congres.

Ook een ander Squad-lid dreigt de voorverkiezingen te verliezen. Dinsdag 6 augustus zijn in Missouri de verkiezingen tussen Congreslid Cori Bush en oud-aanklager Wesley Bell, die Bush kritiseert wegens haar linkse stemgedrag. Zij stemde tegen de infrastructuurwet, waardoor miljarden werden geïnvesteerd in wegen en vliegvelden. Ook is ze al maanden pleitbezorger van een staakt-het-vuren in Gaza. Daarom doneren pro-Israëlische Democraten aan Bells campagne.

Harris lijkt ongevoelig voor kritiek

Het radicale pro-Palestijnse standpunt van de linkse Democraten maakt de groep kwetsbaar. The Squad verliest aan aanzien en invloed. Dat blijkt ook uit wie Kamala Harris zal uitkiezen als kandidaat voor het vicepresidentschap. Favorieten zijn Mark Kelly, die volgens sommige linkse Democraten de vakbonden niet genoeg steunt, en Josh Shapiro, de Joodse gouverneur die hard optrad tegen anti-Israëlische demonstraties op universiteiten in zijn staat Pennsylvania.

Nu de activistische toon van the Squad minder aanslaat, wilde Ocasio-Cortez met haar video op Instagram wellicht een koerswijziging afkondigen. Zij voerde ook nauwelijks campagne voor haar medestanders Bowman en Bush. Al is voor radicale Democraten de vraag wat zo’n gematigdere koers oplevert. Biden luisterde in elk geval niet: twee dagen na de video van Ocasio-Cortez was hij geen kandidaat meer.

Schrijf u in voor onze Amerika-nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in Washington D.C. en de Verenigde Staten met de gratis nieuwsbrief American Dreamers.