Premium Lock Met deze punten denkt Kamala Harris Trump te gaan verslaan

31 juli 2024Leestijd: 6 minuten
De Democratische presidentskandidaat Kamala Harris. Beeld: Stephanie Scarbrough/Pool/AFP

Waar zal de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris de nadruk op leggen in haar campagne? Zal ze het voorstel van Joe Biden om het Hooggerechtshof te hervormen volgen? Wat waren haar vroegere prioriteiten? En welke zal ze hebben in haar campagne?

Dit artikel is eerder verschenen in het Belgische magazine Knack

Meer of minder geld naar de politie?

In het verleden kampte Kamala Harris met enkele problemen. Ze had moeite om een coherent programma te formuleren en dezelfde boodschap aan te houden. En ze wist niet hoe ze moest omgaan met enerzijds haar positie als procureur-generaal in Californië en vertegenwoordiger van law and order  en anderzijds haar rol van sociaal-progressieve Democraat.

Haar loopbaan bij het Amerikaanse Openbaar Ministerie was niet over de hele lijn positief. Ze boekte enkele successen. Zo haalde ze na de financiële crisis 20 miljard dollar bij banken op waarmee eigenaren die al te snel uit hun huis waren gezet, konden worden gecompenseerd. Maar er waren ook mislukkingen. Zoals haar programma om ouders van spijbelende kinderen te arresteren. Zowel links als rechts had kritiek op Harris, omdat ze zich te veel richtte op kleine overtreders.

In de huidige campagne komt de kritiek van Republikeinen. Zij zullen de kiezers eraan herinneren dat Harris tot 2020 sympathie had voor defund the police, de beweging die eerder in sociale voorzieningen wilde investeren dan in de politie. De campagne van Donald Trump noemt haar  ‘typisch extreem-links uit San Francisco’ en ‘mild voor criminelen’. Harris kan zich verdedigen door erop te wijzen dat de regering van Joe Biden juist extra geld heeft vrijgemaakt voor de politie.

Harris heeft één duidelijke keuze al gemaakt. Ze voert campagne als een openbaar aanklager en definieert haar strijd met Trump als een duel met een crimineel.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw