De Amerikaanse verkiezingen worden ontzettend spannend. Wordt Kamala Harris op 5 november de eerste vrouwelijke president, of keert Donald Trump terug in het Witte Huis? Volg alles over de verkiezingen in dit liveblog.
5 november
Wanneer moet ik de televisie aanzetten?
EW raadt u aan om vanaf 1 uur de televisie aan te zetten. Op dat moment sluiten onder andere de stembureaus in swing state Georgia. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat er direct een winnaar wordt aangewezen: too early to call.
In sommige staten zal vrij snel duidelijk zijn wie de winnaar is. In Kentucky en Indiana zal vrijwel direct na het sluiten van de stembussen om 1 uur Trump worden aangewezen als winnaar.
Slotrally Harris
In de podcast Race naar het Witte Huis bespreken Hella Hueck en Victor Pak de slotrally van Harris in de staat Pennsylvania. Op de campagnebijeenkomst hamerde Harris op het belang van vrijheid en verbinding. Er was speciale aandacht voor de rechten van vrouwen en sociale gelijkheid. Een sterke tegenstelling met de Republikeinse campagne.
Laat de uitslag lang op zich wachten?
Drie dagen, 15 uur en 25 minuten. Zolang duurde het voordat AP na het sluiten van de stemhokjes in Pennsylvania op zaterdagochtend 7 november 2020 eindelijk kon rapporteren dat Biden had gewonnen in deze cruciale swing state, en dat de Democraat daarmee de nieuwe president zou worden.
Sommige staten tellen snel vanwege wetten die het proces versnellen of een laag percentage stemmen per post; andere tellen langzaam omdat ze geen dergelijke wetten hebben, maar wel veel stemmen per post.
Trump en Harris sluiten campagnes af in sterk verschillende stemmingen
Een knotsgek verkiezingsjaar komt vandaag tot een apotheose. Harris en Trump waren zelfverzekerd over de winst bij hun laatste campagnebijeenkomsten.
Harris blikte terug op de 107 dagen tellende campagne die zij had gevoerd, nadat zittend president Joe Biden uit de race stapte. Ze zei te hopen dat Amerikanen haar nu kennen en hebben gezien hoe zij zal knokken voor iedere Amerikaan en niet alleen voor haar eigen achterban.
Trump waarschuwde voor verval en verdoemenis als hij verliest. Ook haalde hij opnieuw uit naar migranten en had hij kritiek op de oud-generaals die in de Amerikaanse pers voor de oud-president hebben gewaarschuwd.
4 november
Landslide voor Harris?
De gezaghebbende peiler Ann Selzer voorspelt dat Harris de rode staat Iowa wint op 5 november. In Democratische kringen wordt de peiling veelvuldig gedeeld. Volgens The Economist betreft het een toevallige uitschieter (fluke). De grootte van de steekproef is bijvoorbeeld erg klein en Selzer had het bij de afgelopen vijf presidentsverkiezingen niet altijd bij het rechte eind.
In de laatste aflevering van Race naar het Witte Huis wordt stilgestaan bij de poll:
Op weg naar een historisch hoge opkomst?
Volgens The New York Times hebben al 75 miljoen Amerikanen hun stem uitgebracht. Tijdens de verkiezingen van 2020 lag de opkomst op 66,8 procent. Dat komt neer op ruim 158 miljoen stemmen.
Op welke swing states moeten we letten?
Dinsdag zijn alle ogen gericht op zeven grijze swing states, waarin Harris en Trump nek-aan-nek gaan. Bij de vorige twee presidentsverkiezingen maakten in deze staten vaak enkele tienduizenden stemmen het verschil.
3 november
Wat gaat Trump doen bij een nieuwe nederlaag?
Ongeacht de uitkomst, zal Donald Trump al op de verkiezingsnacht het presidentschap zal opeisen. ‘We hebben alle stemmen die je nodig hebt,’ zei hij eind augustus al op campagne in North Carolina. En een maand later in Michigan: ‘De enige manier waarop we zullen verliezen, is omdat zij valsspelen.’ Bij een eventueel verlies lijkt een herhaling van 6 januari 2021 op de loer te liggen.
Helpen jongeren Harris aan het presidentschap?
Gen Z’ers uit etnische minderheden stemmen overwegend Democratisch. Witte mannelijke Gen Z’ers stemmen vaker Republikeins, terwijl witte jonge vrouwen juist de progressiefste groep uit de Amerikaanse geschiedenis vormen.
2 november
De vergeten verkiezingen: ook Congres ligt open
Op 5 november kiezen de Verenigde Staten niet alleen een president. Verkiesbaar zijn ook de 435 leden van het Huis van Afgevaardigden, die een termijn van twee jaar hebben, en 34 van de 100 Senatoren, die ieder zes jaar dienen. Die uitslagen bepalen voor een groot deel de speelruimte van de nieuwe president.
Op dit moment hebben de Republikeinen een flinterdunne meerderheid in het Huis. De Senaat is in handen van de Democraten. Maar is dat ook nog het geval na 5 november?
1 november
Rondje langs de swing states
In de nacht van donderdag op vrijdag gingen zowel Trump als Harris langs in swing states Arizona en Nevada. De zeven swing states zijn goed voor 93 kiesmannen. De presidentskandidaten zijn de komende dagen dus vooral te vinden in deze staten, waar ze alles uit de kast trekken om de laatste kiezers te overtuigen.
Hoe betrouwbaar zijn de peilingen?
Het was dé schok van 2016. Nadat de peilingen Hillary Clinton wekenlang een ruime voorsprong hadden toegedicht, won tegenstander Trump de verkiezingen. Vier jaar later bleken de prognoses niet veel betrouwbaarder. Ook dit jaar zijn er redenen om de peilingen, die al weken een statistisch gelijkspel tussen Trump en Harris tonen, niet klakkeloos te geloven.
Hoe klein zijn de verschillen tussen de presidentskandidaten in de peilingen?
31 oktober
De hoogste opkomst aller tijden?
Afgaand op hoeveel kiezers in sommige staten een vervroegde stem hebben uitgebracht, kunnen deze presidentsverkiezingen wel eens de hoogste opkomst ooit hebben. Traditiegetrouw is de Democratische kandidaat het meest gebaat bij een hoge opkomst. Is dat bij deze verkiezingen ook het geval?