Waarom Harris’ keuze voor Tim Walz getuigt van lafheid

06 augustus 2024Leestijd: 2 minuten
Foto: Jim WATSON, Chris Kleponis / AFP

De Democratische presidentskandidaat Kamala Harris kiest Tim Walz als running mate, de Republikein Donald Trump opteert voor J.D. Vance. Beide kandidaten vermijden liever de toorn van de eigen partij-achterban dan dat ze de weifelende kiezer overtuigen met een verbindende keuze, schrijft Victor Pak.

Een middelbareschooldocent die politicus werd, tegenover een schrijver die politicus werd. Een gouverneur tegenover een Senator, beiden uit de Midwest-regio. Tim Walz (Democraten) tegenover J.D. Vance (Republikeinen).

Kamala Harris moest halsoverkop maken een keuze maken voor een running mate, nadat zijzelf van vicepresidentskandidaat tot presidentskandidaat werd gepromoveerd. Een proces dat normaal maanden duurt, moest nu in krap drie weken zijn afgerond.

Walz dekt linkervleugel af

Walz is populair is bij de linkervleugel van de Democraten. Walz legaliseerde cannabisgebruik in zijn staat Minnesota en staat bekend als bondgenoot van de progressieve vakbonden.

Maar hij is ook kwetsbaar voor Republikeinse aanvallen. Nadat in zijn staat de Afro-Amerikaan George Floyd omkwam door politiegeweld, domineerden rellen, vernielingen en plunderingen er het straatbeeld in de zomer van 2020. Walz gaf later toe tekort te zijn geschoten.

Geen thuisvoordeel

Harris laat twee kandidaten links liggen uit echte swing states, waar het ‘thuisvoordeel’ van een running mate op 5 november de doorslag had kunnen geven. Het gaat om Josh Shapiro uit Pennsylvania en Mark Kelly uit Arizona. Beiden zijn gematigder dan Walz: Shapiro kritiseerde pro-Palestijnse protesten, en Kelly sprak zich uit tegen het migratiebeleid van Joe Biden.

Minnesota, waar Walz vandaan komt, stemde in 1972 voor het laatst in meerderheid op een Republikeinse kandidaat: Richard Nixon.

Vance impopulair

Zo maakt Harris een keuze die veel weg heeft van Donald Trumps keuze voor J.D. Vance. De Senator uit Ohio en schrijver van bestseller Hillbilly Elegy is een echte Make America Great Again-bekeerling. Eens versleet hij Trump voor rotte vis, maar draaide hierin 180 graden toen hij de politiek in wilde.

Vance is geliefd onder de MAGA-vleugel, maar gematigde kiezers kunnen afknappen op zijn radicale uitspraken, zoals dat ‘kinderloze kattenvrouwtjes’ als Harris het land zouden besturen. Uit een peiling blijkt Vance de minst geliefde vicepresidentskandidaat sinds 1980.

Harris en Trump laten midden links liggen

Met hun keuze voor Walz en en Vance dekken Harris en Trump de radicale vleugels van hun eigen partijen af, in plaats van een brug naar het midden te slaan. En dat terwijl de achterban van beide partijen krimpt. Steeds meer kiezers – vorig jaar ging het om 43 procent – zien zichzelf als ‘onafhankelijk’.

Die brede groep kiezers uit het midden aan je proberen te binden, is uiteindelijk verstandiger dan de radicale vleugels van de eigen achterban aan te spreken. Toch ontberen zowel Harris als Trump het lef om daarvoor te kiezen.