Tim Walz moet van Democraten trotse patriotten maken

12 augustus 2024Leestijd: 3 minuten
Tim Walz en Kamala Harris. Foto: ANP

Democraten moeten minder de wijsneus uithangen, vindt Tim Walz. Trots op de Verenigde Staten en een positieve boodschap vormen volgens Kamala Harris’ running mate het juiste antwoord op Make America Great Again, schrijft Victor Pak.

Geen land zo vaderlandslievend als de Verenigde Staten, met al die joekels van vlaggen langs de snelwegen en in de dorpsstraten. Althans, dat is de heersende gedachte. Maar uit de cijfers blijkt dat Amerikanen steeds minder patriottisch worden. Nog niet de helft is ‘zeer trots’ op de Verenigde Staten.

Vanaf 2015 daalde het percentage dat ‘zeer’ of ‘behoorlijk trots’ is van 81 procent naar 67 procent nu. De Republikeinen zijn met 59 procent nog aanzienlijk trotser dan de Democraten (34 procent). Maar onder de Democraten is, anders dan bij de Republikeinen, dat percentage weer aan het stijgen. Die verschillende sentimenten uiten zich ook in de verkiezingscampagnes van de twee partijen.

Donald Trump heeft het over het opnieuw groots maken van de Verenigde Staten, zoals tijdens zijn presidentschap van 2017 tot 2021. Met vicepresidentskandidaat J.D. Vance steekt de Republikein donkere verhalen af over een land dat moet worden gered van de Democraten. Nog vier jaar die partij aan de macht, zou de Verenigde Staten helemaal vernietigen.

Ook Joe Biden sloeg in zijn campagne zo’n negatieve toon aan. Hij wilde het land redden van Trump, die de democratie zou bedreigen. Maar sinds Kamala Harris hem verving als presidentskandidaat, klinken de Democraten optimistischer.

‘Trump-kiezers zijn niet dom’

En daarbij past haar keuze voor Tim Walz als running mate. De gouverneur van Minnesota pleit al langer voor een positief Democratisch verhaal. Hij wil niet op elitaire, wijsneuzerige manier het land en zijn inwoners kritiseren. Nog voor hij vicepresidentskandidaat werd, zei hij in een podcast dat de partij met optimisme haar plannen moet presenteren die de Verenigde Staten nóg beter maken.

Hij pleit voor nederigheid jegens de kiezer. Dat betekent ook: niet Amerikanen beledigen die naar Trump-rallies gaan of de vlag uithangen. ‘Als mensen niet op ons stemmen, is dat niet omdat er iets mis met ze is. Ga er niet zomaar vanuit dat ze niet slim genoeg zijn om te begrijpen wat jij ze wilt wijsmaken.’

Zo’n bijdehante houding zorgt voor vervreemding, vindt Walz. Een goede boodschap van de oud-soldaat, die zelf diende onder die vlag. De Democraat denkt zelfs Trump-stemmers terug te kunnen winnen met zijn pleidooi voor optimisme en trots. Tegelijk maakt Walz Trump en Vance maar wat graag belachelijk.

Daarmee riskeert Walz dat kiezers zijn oproep tot nederigheid niet serieus nemen. Zeker gezien Harris zich in haar verkiezingscampagne van vier jaar geleden het stereotype toonde van een wijsneuzerige Democraat, en toen vooral wees op alles wat verkeerd zou gaan in de Verenigde Staten. Aan Walz de taak om toch dat verhaal van trots en optimisme te vertellen.

Schrijf u in voor onze Amerika-nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in Washington D.C. en de Verenigde Staten met de gratis nieuwsbrief American Dreamers.