Riki Simons (1947) schrijft sinds 1999 voor EW over beeldende kunst, kunstmarkt, kunstwereld en cultuurbeleid.
Ze studeerde aan de Academie van Tilburg (de huidige Fontys Hogeschool voor de Kunsten), en volgde een postgraduate studie schilderen aan St Martins School of Art in Londen en een postgraduate studie Fine Arts Graphics aan Central School of Art in Londen (het huidige Central Saint Martins College of Art & Design). In 1984 exposeerde ze bij Galerie Flatland in Utrecht.
Ze was 20 jaar docent in schilderen, grafiek, tekenen en kunstgeschiedenis in het voortgezet en hoger-beroeps onderwijs. Vanaf 1982 schreef ze over beeldende kunst voor onder andere NRC Handelsblad, Avenue, Intermediair, Intermagazine, Esquire, Money, Residence, Villa d’Arte, Arts & Auto en Kunstbeeld.
In 1997 verscheen bij uitgeverij Meulenhoff haar boek De gijzeling van de beeldende kunst, een manifest tegen het bestaande Nederlandse kunstsubsidiebeleid. In 2002 verscheen bij Meulenhoff Springlevend. Hoe de internationale kunst weer spannend werd, en hoe dat in Nederland ook zou kunnen, over de internationale ontwikkelingen in beeldende kunst in de jaren negentig.