Onzekerheid bij aanvraag hypotheek blijft

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën gaat niets veranderen aan het toetsingsmoment voor hypotheken. Ook in 2018 moet er bij het definitieve aanbod worden gekeken hoe hoog de hypotheek kan zijn.

Consumenten moeten sinds half juli 2016 een bindend hypotheekaanbod krijgen, een offerte met voorbehouden mag niet meer. De verstrekte hypotheek moet voldoen aan de leennormen die gelden bij het doen van het bindend aanbod.

Nieuw:
Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de gratis wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw digitale brievenbus.

Begin 2017 gold er nog een overgangstermijn, maar voor 2018 worden de regels strikt toegepast.

Doorlooptijd

De nieuwe regels leveren problemen op bij hypotheekaanvragen tegen het einde van het jaar. Als het definitief aanbod pas in het volgende jaar wordt gedaan, moet de maximale leencapaciteit worden vastgesteld naar de nieuwe normen. Het is dan niet uitgesloten dat er veel minder kan worden geleend, waardoor de aankoop van de woning alsnog strandt.

Voor 2017 heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) nog toegestaan dat er naar de regels van 2016 werd getoetst als het bindend aanbod pas in januari 2017 werd gedaan.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en De Hypotheekshop willen ook voor 2018 een dergelijke overgangsregeling. Dit zou de mogelijke onzekerheid bij consumenten wegnemen. Minister Dijsselbloem ziet hier nu geen reden toe, omdat de doorlooptijd een zaak is van de kredietverstrekker en de consument.

De AFM heeft vastgesteld dat sommige aanbieders van hypotheken veel langer doen over het uitbrengen van een bindend aanbod. Dijsselbloem verwacht dat deze aanbieders door de nieuwe regels minder hypotheekaanvragen krijgen. Hypotheekadviseurs zullen immers niet het risico willen lopen dat hun klanten misschien te maken krijgen met zwaardere leennormen door vertragingen.

Nieuwe leennormen

De NVM en De Hypotheekshop hebben ook gevraagd of de leennormen voor het nieuwe jaar uiterlijk 1 september kunnen worden gepubliceerd. De nieuwe leennormen kunnen echter niet vóór Prinsjesdag worden vastgesteld, omdat dan pas de koopkrachtontwikkeling en het kabinetsbeleid bekend zijn.

Na Prinsjesdag worden de hypotheekregels voor het komende jaar zo snel mogelijk bekend gemaakt, zodat hiermee rekening kan worden gehouden. Niet alle normen zijn even snel beschikbaar, de voor 2018 geldende normen voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) worden bijvoorbeeld pas eind deze maand verwacht.

In individuele gevallen kan er worden afgeweken van de geldende leennormen om financieringsproblemen te voorkomen. De hypotheekverstrekker moet dan wel goed onderbouwen dat een afwijking in dit specifieke geval verantwoord is. Deze ‘explain-mogelijkheid’ is opgenomen in artikel 4 van de Tijdelijke regeling hypothecair krediet.