De beperking van aftrekposten door het nieuwe kabinet kan grote gevolgen krijgen voor tienduizenden Nederlanders die alimentatie betalen. Het gaat vooral om mannen.
Zij verliezen flink wat fiscaal voordeel, en kunnen volgens advocaten de hoogte van de bijdrage ter discussie stellen.
NIEUW!
Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.
Het nieuwe kabinet wil de huidige vier schijven voor werkenden vervangen door twee schijven. Een schijf tot 68.600 euro met een tarief van 36,93 procent. En een tweede schijf vanaf 68.600 euro met een belastingtarief van 49,5 procent.
Voor aftrekposten geldt dat deze uiteindelijk alleen nog aftrekbaar zijn tegen het lage tarief. Het gaat niet alleen om hypotheekrente, maar ook om specifieke zorgkosten, studiekosten en alimentatie.
Meestal mannen
Ex-partners, meestal mannen, mogen alimentatie van de belasting aftrekken. De verlaging van de aftrek kan gescheiden mensen die bijdragen aan het levensonderhoud van hun ex veel geld kosten.
Volgens het CBS wezen rechters in 2013 in 16 procent van de ruim 35.000 afgehandelde echtscheidingen alimentatie toe aan de vrouw. In 1 procent van de gevallen kreeg de man geld.
Draagkracht
Omdat betalers van de alimentatie minder fiscaal voordeel hebben, neemt hun draagkracht af. Dat kan volgens familierechtadvocaat Rob van Coolwijk een geldige reden zijn de rechter om verlaging te vragen.
‘Het is vaker voorgekomen dat er door wetswijzigingen iets verandert, en dan kun je in beginsel aanpassing vragen,’ bevestigt Marc Sassen, in echtscheidingen gespecialiseerde advocaat uit Den Haag.
Iemand die nu in het toptarief van 52 procent valt, mag het betaalde geld nu nog tegen dat tarief aftrekken. Uiteindelijk daalt de aftrek tot 37 procent. Dat kan honderden tot duizenden euro’s per jaar kosten.
Belastingdruk
‘Bij de berekening van de alimentatie is rekening gehouden met de huidige belastingdruk,’ legt Van Coolwijk uit. Hij vindt dat politici beter met deskundigen moeten overleggen voor ze maatregelen nemen.