Rekenkamer maakt gehakt van vernieuwing Belastingdienst

Eric Wiebes. Foto:ANP

De Algemene Rekenkamer bevestigt dat de vernieuwing van de Belastingdienst, de Investeringsagenda Belastingdienst, steeds meer vertraging oploopt. Bovendien kan het nog tien jaar duren voordat de investering van 2,3 miljard euro is terugverdiend.

Uit het rapport van de Algemene Rekenkamer over de Investeringsagenda Belastingdienst blijkt dat meer dan de helft van de geplande verbeteringen zijn vertraagd of zelfs helemaal niet zijn doorgegaan. De vernieuwing gaat pas na 2027 geld opleveren, tot die tijd zijn de kosten groter dan de opbrengsten.

Vertrekregeling

Bij de reorganisatie werd een riante vertrekregeling ingevoerd, hierdoor hebben (te) veel mensen de Belastingdienst verlaten. De kosten waren veel hoger dan ingeschat en er gingen ook mensen weg die de fiscus juist wilde behouden.

Geld wordt niet uitgegeven

De Rekenkamer stelt vast dat het voor vernieuwing beschikbare budget, ruim 2,3 miljard euro voor de periode tot en met 2024, maar heel beperkt wordt uitgegeven door de fiscus. Dit heeft de Rekenkamer moeten afleiden uit interne stukken van de Belastingdienst, omdat de administratie van de Belastingdienst op dit punt zeer gebrekkig is.

Dat er nog maar weinig geld wordt besteed aan de vernieuwing, is deels te wijten aan het debacle met de vertrekregeling. Er werd besloten tot een herijking, waardoor de uitgaven helemaal stil kwamen te liggen.

Het kabinet heeft extra geld beschikbaar gesteld voor 2018, maar volgens de Rekenkamer is onduidelijk waar dit precies voor gaat worden gebruikt.

Verantwoording

Demissionair staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft gereageerd op het conceptrapport. Hij erkent dat een betere aansturing van de Belastingdienst nodig is, zodat de Investeringsagenda ook daadwerkelijk iets oplevert.

De Rekenkamer wil dat Wiebes, of zijn opvolger, concreet aangeeft wanneer de sturing, beheersing en verantwoording is verbeterd. Ook moeten de kosten van de herijking goed worden vastgesteld. Anders blijft onduidelijk wat de Investeringsagenda heeft gekost en heeft opgeleverd.