Wederom onthullen gelekte documenten de transacties en belastingconstructies van ’s werelds elite. In de dit weekeinde gelekte Paradise Papers vallen, net als bij de Panama Papers, veel namen van bekendheden te lezen. Zo zouden de namen van de Britse koningin Elizabeth II en de Canadese premier Justin Trudeau in de documenten voorkomen.
De Britse krant The Guardian, die in het bezit is van de documenten, stelt dat koningin Elizabeth 11,3 miljoen euro in een fonds op de Kaaimaneilanden zou hebben geïnvesteerd. Dit fonds investeerde op zijn beurt weer in een Britse winkelketen die vorig jaar werd beschuldigd van het hanteren van woekerrentes. Justin Trudeau wordt genoemd in verband met zijn vriend en fondsenwerver Stephen Bronfman. Die laatste sluisde geld weg via de Kaaimaneilanden, zo blijkt uit de documenten.
Panama Papers 2.0
Dit weekeinde werden 13,4 miljoen documenten gelekt, en kwamen in handen van de Duitse krant Süddeutsche Zeitung. Het grootste gedeelte van de documenten, 6,8 miljoen, zijn afkomstig van een Brits advocatenkantoor op Bermuda, genaamd Appleby Group Services Ltd. De overige documenten komen van 19 andere firma’s, allen gevestigd in belastingparadijzen. Süddeutsche Zeitung deelde de documenten met een netwerk van media waarmee de krant samenwerkt, het zogeheten International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). In totaal hebben 381 journalisten uit 67 landen de documenten geanalyseerd.
Süddeutsche Zeiting ontving vorig jaar de Panama Papers ook als eerste. Dat lek, bestaande uit 11 miljoen documenten, legde veel gevoelige informatie over ’s werelds rijken bloot. Die documenten, hoofdzakelijk afkomstig van de Panamese firma Mossack Fonseca, leidden er onder meer toe dat de toenmalige premier van IJsland aftrad.
Hoewel de Paradise Papers uit 13,4 miljoen documenten bestaan, blijven de Panama Papers het grootste lek van deze soort. De Paradise Papers beslaan in totaal 1,4 terabyte, terwijl de Panama Papers in totaal 2,6 terabyte besloegen. Süddeutsche Zeiting heeft de bronnen van beide lekken niet bekend gemaakt en is dat ook niet van plan, zo meldt de krant.
Madonna, Bono en de Amerikaanse staatssecretaris van Handel
Naast de eerder genoemde staatshoofden duiken in de analyses ook de artiesten Madonna en U2-zanger Bono op. Daarnaast is er een verband ontdekt tussen de Amerikaanse staatssecretaris van Handel, Wilbur Ross, en de schoonzoon van de Russische president Vladimir Poetin. Ook zou Ross zaken hebben gedaan met een Russische oligarch tegen wie Amerikaanse sancties zijn afgekondigd. Het valt nog niet in te schatten hoe ernstig deze zaken zijn.
Dagblad Trouw, dat via het ICIJ ook in het bezit van de documenten is, meldt dat de Nederlandse namen die in de Paradise Papers opduiken, vooral vermogende investeerders zijn die via de advocatenkantoren luxe schepen beheren of buitenlandse investeringen doen. Er worden geen namen genoemd.