Staatssecretaris Menno Snel van Financiën staat achter de afschaffing van de dividendbelasting, en de verlaging van de vennootschapsbelasting (vpb). Hij ontkent dat de ‘kapitalistensubsidie’ nog meer Amerikaanse bedrijven aantrekt, die via Nederland belasting willen ontwijken.
Volgens een rapport van het Institute on Taxation and Economic Policy (ITEP) staat Nederland steeds meer bekend als een interessant land om belasting te ontwijken. Meer dan de helft van de Fortune 500-bedrijven heeft nu een dochtermaatschappij in Nederland.
De Kamer wil van Snel weten of Nederland inderdaad ‘wereldkampioen hulp bij belastingontwijking’ is.
Top vijf
Voor het ITEP-onderzoek is gekeken hoeveel dochters van de Amerikaanse Fortune 500-bedrijven in 50 specifieke landen zijn gevestigd.
Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.
Nederland staat in de top 5, samen met Singapore, Luxemburg, Zwitserland en Hongkong. Deze landen staan internationaal bekend om hun mogelijkheden tot belastingontwijking.
Volgens de staatssecretaris blijkt uit het rapport niet dat er is gekeken waarom bedrijven een Nederlandse dochter hebben. Nederland is om veel redenen interessant als vestigingsplaats, bijvoorbeeld door het grote aantal belastingverdragen met andere landen.
Misbruik van Nederlands vestigingsklimaat
De regering beseft wel degelijk dat er misbruik kan worden gemaakt van de mogelijkheden die Nederland biedt als vestigingsland. Dit gebeurt onder andere door gebruik te maken van de verschillen tussen de belastingsystemen van landen. Binnenkort worden er daarom EU-maatregelen tegen belastingontwijking doorgevoerd.
Het kabinet komt met eigen maatregelen om ‘brievenbus-bv’s’ te bestrijden, maar wat die precies gaan inhouden wordt pas begin volgend jaar duidelijk. De trustsector houdt zich bezig met het beheer van de dochtermaatschappijen, die mogelijk alleen zijn opgericht om belasting te ontgaan.
Opvallend is dat de grootte van de Nederlandse trustsector niet exact bekend is. Er zijn in elk geval 224 bedrijven met een vergunning, het aantal werknemers bij die bedrijven wordt geschat op 3.200.
Kapitalistensubsidie
Staatssecretaris Snel is niet van mening dat de 4,7 miljard euro, die het (deels) afschaffen van de dividendbelasting en het verlagen van het vpb-tarief kost, beter aan andere zaken kan worden besteed. Hij ziet de maatregelen, door de Kamer als ‘kapitalistensubsidie’ omschreven, niet als een extra stimulans om uitsluitend voor fiscale voordelen naar Nederland te komen.
Snel wijst er op dat er ook allerlei maatregelen worden ingevoerd om belastingontwijking te bestrijden. Voor grote bedrijven worden bijvoorbeeld de renteaftrekmogelijkheden beperkt. Volgens hem voorkomt het geheel van de maatregelen juist dat bedrijven ‘lege vennootschappen’ oprichten om via Nederland geld door te sluizen naar landen met lage belastingen.