Hoeveel mogen gescheiden ouders kind schenken?

ANP XTRA

Vraag van de week: Mogen gescheiden ouders beiden jaarlijks het maximale belastingvrije bedrag aan elk van hun kinderen schenken?

Het antwoord wordt gegeven door Prof.mr.dr. Bernard Schols, hoogleraar successierecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

‘In de Successiewet worden bepaalde ‘koppels’ als een fiscale eenheid gezien. Hiermee wordt voorkomen dat partners hun schenkingen splitsen in twee keer de vrijstelling.

Zo is een veelgestelde vraag bijvoorbeeld of zowel opa als oma allebei aan hetzelfde kleinkind ieder de ‘jubelton’ (de vrijgestelde eigenwoningschenking) mogen schenken.

Opa en oma zijn geen vader en moeder

Deze variant vraagt – gelet op uw vraag over de gescheiden ouders – om een heel genuanceerd inleidend antwoord. Opa en oma zijn fiscaal één en mogen dus maar eenmaal aan hetzelfde kleinkind de jubelton schenken.

Dit wordt echter anders als opa en oma géén partners meer zijn. Deze laatste uitzondering geldt echter niet voor ouders. Gescheiden ouders blijven binnen het kalenderjaar van de schenking – ondanks de scheiding -toch een fiscale eenheid.

En nog een valkuil…

Dit betekent dat als ook de andere ouder (ruim) 5.000 euro wenst te schenken in hetzelfde jaar, de tweede (ruim) 5.000 euro belast is. Ex-echtgenoten kunnen bijvoorbeeld afspreken dat ze ieder om het jaar het vrijgestelde bedrag schenken.

Als uitsmijter nog een andere variant. Ouders kunnen op het idee komen om ook het aanstaande schoonkind alvast het jaar voorafgaand aan het huwelijk een jubelton te schenken.

Pas op: fiscaal wordt het kind dan al geacht een jaar eerder(!) gehuwd en daarmee één te zijn met de partner.’