Het Nederlandse belastingstelsel zit vol met uitzonderingen en aftrekposten. Kleine ondernemers, mensen met een hypotheek, mensen met specifieke zorgkosten; allen hoeven ze minder belasting te betalen. Maar wat kosten al die uitzonderingen eigenlijk? Elsevier Weekblad zet de vijf opmerkelijkste voor u op een rij.
Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.
Les een voor mensen die willen weten hoeveel belasting zij moeten betalen over hun inkomen: leer de belastingtarieven uit uw hoofd. De laagste schijf is 36,55 procent, de hoogste dit jaar 51,95 procent.
‘Kortingen’
Maar die tarieven zeggen steeds minder. Veel mensen krijgen namelijk ‘korting’ op de belasting. Een korting die ook nog eens afhankelijk is van het inkomen. Vrijwel niemand die daardoor weet te vertellen hoeveel korting hij krijgt.
En dat terwijl er met de ‘kortingsbonnen’ veel geld gemoeid is. Door de algemene heffingskorting loopt de fiscus dit jaar 20,2 miljard euro mis. Door de arbeidskorting nog eens 18,7 miljard en de ouderenkorting is goed voor nog eens 3,2 miljard euro.
Het zijn immense bedragen, vooral wanneer bedacht wordt hoeveel miljarden de fiscus aan loonbelasting binnen zou krijgen, wanneer er geen kortingen zouden zijn.
Wie het belastingstelsel wil versimpelen zou kunnen denken: verminder al die onoverzichtelijke kortingen en verlaag daarmee fors de belastingtarieven (die mensen wél begrijpen). Maar nee, Rutte III gaat de kortingen met ruim 4 miljard euro verhogen. Ook worden de kortingen nog afhankelijker van het inkomen, waardoor burgers nog sneller de draad kwijtraken als het gaat om hun belastingdruk.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen