In tijden van crisis worden harde maatregelen genomen. Maar nu de bomen op de huizenmarkt weer tot in de hemel groeien, laten politici zich meeslepen en gooien ze de trossen weer los. Ze willen dat we weer meer kunnen gaan lenen. Gevaarlijk.
Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met fiscaal nieuws, analyses en achtergronden. Elke vrijdag in uw postvak.
Een gevoel van crisis vervaagt snel. Herinnert u zich nog het hoogtepunt van de kredietcrisis in september 2008, bijna tien jaar geleden, toen Lehman Brothers omviel? Banken hadden te grote risico’s genomen en sleepten de economie mee in een zware recessie. De overheidsfinanciën verslechterden. De huizenmarkt zakte in en veel mensen zaten met een huis dat ‘onder water’ stond. Hun hypotheek was hoger dan de waarde van het huis. Pessimisme alom.
Versoberen hypotheekrenteaftrek
De politiek kwam in actie. Banken werden aan de ketting gelegd. De uit het lood geslagen overheidsfinanciën werden opgeschoond. De hypotheekrenteaftrek werd versoberd. Aflossingsvrije hypotheken voor starters werden verboden. Mensen met een hoger inkomen konden de rente minder gunstig van de belasting aftrekken. Tophypotheken werden aangepakt. De hypotheekmaatregelen sloegen twee vliegen in een klap. Het was goed voor de schatkist en het stimuleerde mensen om hun huis niet volledig met schuld te blijven financieren.
Lees ook: Lezersvraag: Wanneer moet zoon jubelton in huis steken?
Dat deed pijn in de portemonnee van veel burgers. Maar er werd in ieder geval paal en perk gesteld aan de Nederlandse neiging om zo hoog mogelijke hypotheekschulden te maken. De huizenmarkt werd daar gezonder van. Banken, die jarenlang hun geld verdienen door mensen een zo hoog mogelijke hypotheek te verstrekken, hadden het nakijken.
Strooien met belastinggeld
Nu de huizenprijzen weer stijgen – aangejaagd door de lage rente – klinkt steeds vaker de roep om al deze crisismaatregelen te versoepelen. Banken moeten weer meer risico kunnen nemen, klinkt het in de Verenigde Staten. Ook op de woningmarkt lijken politici de lessen van de crisis te zijn vergeten.
‘Moet dat nou, die hypotheek helemaal aflossen?’, is een sentiment dat breed leeft in de Tweede Kamer.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen