Schenk, en de fiscus heeft het nakijken

Geld geven doen veel mensen liever met de warme dan met de koude hand. Niet alleen om te zien hoe de ontvanger reageert op het goede – ‘ik schenk’ – nieuws, maar ook om te voorkomen dat een erfenis door de fiscus onnodig zwaar wordt belast.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Dit jaar mogen ouders hun kinderen ieder 5.363 euro belastingvrij schenken. Voor kleinkinderen, buren, vrienden, ooms, tantes, neven, nichten en anderen is het bedrag met 2.147 euro meer dan de helft lager. Deze belastingvrije schenkingen mogen elk jaar opnieuw worden gedaan. De hoogte van het bedrag wordt elk jaar aangepast.

Eenmalige vrijstellingen

Daarnaast is er een reeks eenmalige vrijstellingen. Ouders mogen kinderen eenmalig 25.731 euro schenken. Is het geld bestemd voor een dure studie, dan wordt het eenmalige bedrag verhoogd tot 53.602 euro. Is het geld voor het eigen huis (aanschaf, aflossing, verbouwing), dan wordt het eenmalige bedrag verhoogd tot maximaal 100.800 euro (de ‘jubelton’).

Die laatste schenking bestaat in de huidige vorm sinds 2017 en is niet beperkt tot ouders en hun kinderen. Iedereen kan gebruikmaken van deze vrijstelling in
de schenkbelasting. Belangrijke voorwaarde voor al deze eenmalige schenkingen is dat de ontvanger, of diens partner, tussen de 18 en 40 jaar oud is.

Let op: wie eerder een beroep heeft gedaan op een eenmalige schenking, kan er in veel gevallen nu geen gebruik meer van maken. Vooral de regels ten aanzien van de jubelton zijn complex. Raadpleeg bij twijfel een deskundige.

Niet bij elkaar optellen

Schenkingen in hetzelfde kalenderjaar mogen ook niet bij elkaar worden opgeteld. Een ouder die gebruikmaakt van de een­malige schenkingsvrijstelling van 25.731 euro kan er dus niet nog 5.363 euro bij optellen.

Wie meer schenkt dan de vrijstelling, moet er rekening mee houden dat de ontvanger schenkbelasting moet betalen. Toch kan dat voordeliger zijn dan erfbelasting betalen na het overlijden. Bij een grote erfenis aan een kind valt het bedrag boven de 123.248 euro in het hogere tarief van 20 procent. De eerste 123.248 euro bij een schenking wordt tegen 10 procent belast.

Niet kort voor de dood

Let wel op de 180-dagen-regel. Om te voorkomen dat mensen in het zicht van de dood gauw nog bedragen weggeven, beschouwt de Belastingdienst schenkingen die binnen 180 dagen voor het overlijden worden gedaan, in beginsel als onderdeel van de erfenis.

Wilt u meer weten over de regels voor erven en schenken? Heeft u zelf concrete vragen? Schrijf u dan in voor ons event ‘Erven en schenken in één dag’. Met als expert prof.mr.dr. Bernard Schols, hoogleraar successierecht in Nijmegen.

Het goede nieuws is dan weer dat de 180-dagen-regel niet van toepassing is op schenkingen waarbij een beroep is gedaan op een eenmalig verhoogde vrijstelling, zoals de eenmalige vrijstelling van een ton voor het eigen huis.

Als de ontvanger of diens partner aan de leeftijdseis voldoet, biedt deze vrijstelling volop mogelijkheden om de rekening van de erfbelasting te beperken.

Meer artikelen over erven en schenken van Elsevier Weekblad Belasting leest u hier.