Het kabinet wil de regels voor de fiscale aftrek van giften aanpassen. De drempel voor gewone giften kan worden verhoogd, schrijft staatssecretaris Menno Snel (Financiën) aan de Tweede Kamer.
Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.
De drempel voor aftrekbaarheid van giften is nu 1 procent van het inkomen met een minimum van 60 euro. Er is ook een maximum (plafond), van 10 procent van het inkomen. Bij het inkomen gaat het om het zogeheten ‘drempelinkomen’, het totaal uit de drie fiscale boxen.
Snel: ‘Indien de drempel wordt verhoogd, leidt dat (…) tot lagere administratieve lasten voor de burger en minder te controleren aangiften.’ Om bij een hogere drempel giften toch te kunnen blijven aftrekken, moeten gevers volgens Snel ‘vaker giften samennemen in één jaar of overstappen op het doen van periodieke giften’.
Plafond in periodieke gift
Bij de periodieke giften zou ook wat moeten veranderen. Periodieke giften zijn niet eenmalig, maar lopen een langere periode en zijn schriftelijk vastgelegd. Bij periodieke giften geldt nu geen plafond.
Snel: ‘Dit laatste is internationaal gezien ongebruikelijk. Gevolg is dat er in Nederland bijzonder hoge periodieke giften voorkomen, waarbij niet altijd sprake is van een wijze van gebruik maken van de regeling zoals deze bedoeld is. Invoering van een plafond zou dergelijke constructies met periodieke giften minder aantrekkelijk maken.’
Geen cash meer aftrekken
Snel wil af van de aftrekbaarheid van contante giften. Die zijn volgens Snel ‘zeer lastig te controleren en blijken fraudegevoeliger dan giften die op een andere manier worden gedaan’. Afschaffing bezorgt de fiscus minder werk.
Hoe schenkt u zonder de kas van de belastingdienst te spekken? Tijdens het evenement ‘Erven & Schenken in één dag’ op 11 juni 2018 brengen wij u volledig op de hoogte.
De fiscale giftenaftrek kost de schatkist dit jaar naar schatting 374 miljoen euro. de vrijstelling in de schenk- en erfbelasting voor erkende goede doelen (ANBI’s en SBBI’s) kost naar verwachting 215 miljoen euro in 2018.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen