De meeste werkgevers geven pas een fietsvergoeding als iemand minimaal tien kilometer van zijn werk woont, en met de fiets komt. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) wil dit zo snel mogelijk veranderen.
Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.
Werkgevers kunnen voor het dagelijks woon-werkverkeer een onbelaste kostenvergoeding van 19 eurocent per kilometer geven. Dit geldt ook voor gefietste kilometers.
De Belastingdienst stelt geen eisen aan de minimale reisafstand, zoals ook blijkt uit de voorbeelden in het ‘Handboek Loonheffingen’. In het Handboek Loonheffingen staat hoe werkgevers moeten omgaan met onder meer reiskostenvergoedingen.
Een werkgever kan dus ook een fietsvergoeding geven aan werknemers die dicht bij hun werk wonen. Er is geen wettelijke reden om alleen een vergoeding te geven aan werknemers die minimaal tien kilometer naar hun werk moeten fietsen.
Kabinet wil het fietsgebruik bevorderen
Werkgevers geven een werknemer die binnen tien kilometer van zijn werk woont soms wel een OV-vergoeding. Dit voorkomt dat een werknemer zelf opdraait voor OV-kosten, de ‘reisaftrek’ geldt namelijk pas vanaf een reisafstand van tien kilometer. Het komt dus voor dat iemand wel een OV-vergoeding kan krijgen, maar geen fietsvergoeding. Dat is nogal zuur als hij met het openbaar vervoer veel langer onderweg is dan met de fiets.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen