De migratiestroom van Turkije naar Griekenland lijkt om een onverklaarbare reden weer op gang te komen. De afgelopen drie dagen hebben zo’n 150 personen per dag de oversteek gemaakt.
Dat meldt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) vrijdag.
Creatief
Na de inwerkingtreding van de migratiedeal tussen de Europese Unie (EU) en Turkije, daalde het aantal migranten dat de overtocht via de Egeïsche Zee maakte flink. In de migratiedeal staat onder meer opgenomen dat migranten die via die route naar de EU komen, teruggestuurd worden naar Turkije.
Nu is er echter weer sprake van een stijging. Het is onduidelijk waarom de migratiestroom opnieuw op gang komt. Mogelijk heeft het te maken met een verbetering in de weersomstandigheden, maar het kan ook zijn dat ‘smokkelaars creatiever worden,’ zegt IOM-woordvoerder Joel Millman tijdens een persconferentie over de migratiecrisis.
Vorige week vrijdag nam de IOM een toename waar in het aantal migranten dat vanuit Libië naar Italië reist. Voor deze toename werd de EU-migratiedeal als oorzaak genoemd. Het zou het begin van een nieuwe migratiegolf zijn, die naar verwachting 100.000 migranten in de komende tijd van Libië naar de EU zal leiden.
In hetzelfde bericht meldde de IOM dat de migratiestroom van Turkije naar Griekenland was afgenomen: het ging vorige week om ‘slechts een paar honderd mensen’ in een aantal dagen. Dat aantal is nu dus weer toegenomen.
Lees ook EU-lid mag streng zijn: geen baan, geen gezinshereniging
Toezeggingen
Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans, voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, en de Duitse bondskanselier Angela Merkel vertrekken morgen naar Turkije om opnieuw te praten over de migratiedeal. De drie Europese afgevaardigden gaan naar Gaziantep, vlakbij de grens met Syrië. In Gaziantep zijn verschillende kampen voor migranten.
De EU is in de migratiecrisis sterk afhankelijk van Turkije, die de migranten die vanuit Griekenland worden teruggestuurd moet opvangen. In ruil daarvoor ontvangt het land een aantal toezeggingen, waaronder 6 miljard euro om de situatie in de kampen te verbeteren en visumversoepelingen voor Turkse burgers.