In de nasleep van de aanslagen in Brussel oordeelt de Belgische Luchthavenpolitie vernietigend over de veiligheid op luchthaven Zaventem. Er is sprake van een groot gebrek aan controles, waardoor iedereen zomaar naar binnen kan wandelen en onder het personeel zitten sympathisanten van Islamitische Staat (IS).
De Luchthavenpolitie trekt in een open brief aan de vakbonden en veiligheidsverantwoordelijkheden een aantal harde conclusies. De agenten stellen vast dat de terroristen hulp kregen van verkenners die de veiligheid van de luchthaven hebben getest bij de voorbereiding van de aanslagen, schrijft De Standaard.
Lees ook
‘Naïm al-Hamed nieuwe hoofdverdachte Brussel’
Volgens de Luchthavenpolitie zijn er minstens vijftig IS-sympathisanten die werkzaam zijn op de luchthaven. ‘Ze hebben een veiligheidsbadge en kunnen – als ze willen – tot in de cockpit van een vliegtuig raken. In het verleden is van een aantal personen de badge ingetrokken omdat ze IS-sympathieën hadden. Maar duidelijk niet van iedereen.’
Radicaal-islamitisch gedachtegoed
‘Vooral in de winkels, de schoonmaakdiensten én het bagagepersoneel vinden we die ‘‘radicalen’’ terug.’ Er zou zijn gewaarschuwd voor de aanwezigheid van jongens met radicaal-islamitisch gedachtegoed, maar het is onbekend wat er met die informatie is gebeurd.
Bij de aanslagen op Zaventem waren drie terroristen betrokken: Ibrahim El Bakraoui en Najim Laachraoui bliezen zichzelf op. Een derde onbekende jihadist is nog steeds onvindbaar voor veiligheidsdiensten. Op beelden van beveiligingscamera’s werd hij gezien met een vissershoed.
Maalbeek
Onderzoekers vermoeden dat er bij de aanslag op metrostation Maalbeek twee terroristen aanwezig waren. Naast Khalid El Bakraoui is er nog een man actief geweest bij het metrostation in de Belgische hoofdstad, hij zou ook op de vlucht zijn geslagen.
Bij de analyses van camerabeelden, ontdekten de onderzoekers dat El Bakraoui in gezelschap van een onbekende man een ticket voor de metro kocht, zo melden diverse Belgische media. El Bakraoui en de man hebben het metrotraject vervolgens verschillende keren getest.
De twee pendelden tussen de stations Maalbeek en Schuman. De onderzoekers vermoeden dat de terroristen eigenlijk het laatstgenoemde metrostation wilden opblazen. Het was de bedoeling dat de andere man dat zou doen, maar het volledige metroverkeer werd lamgelegd nadat El Bakraoui zijn explosieven ontstak. Gevreesd wordt dat hij daarna met de bom in zijn rugzak is gevlucht.